Isépy: nyilatkozzék Rigler az összeférhetetlenségéről

Vágólapra másolva!
Az összeférhetetlenségi vizsgálat nem vizsgálhatja a hirtelen vagyongyarapodást, hanem csak a vagyonnyilatkozat és a valóság kapcsolatát - mondta a mentelmi bizottság elnöke a Rigler-ügy kapcsán.
Vágólapra másolva!

Isépy Tamás, a parlament mentelmi bizottságának fideszes elnöke felhívja Rigler Zoltán fideszes képviselőt, hogy nyilatkozzék: vitatja vagy elismeri az ellene kezdeményezett eljárásban megjelölt összeférhetetlenségi okot. A bizottsági elnök erről annak kapcsán nyilatkozott, hogy Világosi Gábor SZDSZ-es képviselő összeférhetetlenségi eljárást kezdeményezett Rigler Zoltánnal szemben, mert szerinte a fideszes politikus a képviselői megbízásával összefüggésben tudomására jutott bizalmas információt használt fel az általa megvásárolt építőipari vállalat megszerzésénél.

Mint ismert, Rigler Zoltán tavaly alapított 3 millió forintos tőkéjű Kft.-je kebelezi be az egyik legnagyobb magyar építőipari holdingot, a 942,5 millió forint alaptőkéjű, az elmúlt esztendőben 8,6 milliárd forintos forgalmat lebonyolító ARÉV Rt.-t. A képviselő vagyonbevallásában két vidéki ház, egy Nissan Patrol gépkocsi és egy 15 millió forintos építési hitel szerepel, állandó jövedelemként pedig havi bruttó 150 ezer forint. A fideszes politikus korábbi, felszámolt cége, a Rigler Kft. a felszámoló adatai szerint több mint félmilliárdos adóságot hagyott maga után, amelynek egy része tb- és adótartozás. Rigler szerint köztartozást nem hagyott maga után a volt cége.

Világosi Gábor a beadványban utalt arra is, hogy "robbanásszerű vagyonszaporulat mutatkozik Rigler Zoltánnál". Ennek semmi köze az összeférhetetlenséghez, a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljáráshoz sem, mivel az eljárás célja nem a vagyonnövekedés, hanem a vagyonnyilatkozat és a valóság kapcsolatának tisztázása - jelentette ki Isépy Tamás, aki hozzátette: ha Rigler Zoltán elismeri és megszünteti az összeférhetetlenségi okot, akkor nincs eljárás.

Ha a fideszes politikus nem ismeri el, és vitatja az összeférhetetlenség fennállását, akkor a következő bizottsági ülésen a testület tagjai közül háromtagú vizsgálóbizottságot állítanak fel, és annak jelentése alapján tesznek majd javaslatot az Országgyűlésnek. Ha teljesen bizonyítottá válna az összeférhetetlenség, akkor sincs az összeférhetetlenség megállapításán túl más szankció - jegyezte meg a bizottsági elnök.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről