Tetőzik a lépfene-hisztéria Budapesten is

Vágólapra másolva!
Szerdán délután négyig 40 esetben riasztották a katasztrófavédelmet. Az esetek többségében gyanús postai küldeményeket találtak, de az eddig megvizsgált anyagok egyikében sem bukkantak a lépfene kórokozójára. Az [origo] elkísérte a katasztrófavédelem egyik rohamkocsiját.
Vágólapra másolva!

Eddig egy esetben derült fény a riadalmat okozó csomag feladójának kilétére - tudta meg az [origo] az OKF szóvivőjétől. Az Országos Baleseti Intézet egyik dolgozója munkatársának asztalára helyezett egy mosóporral beszórt csomagot, azonban látva a nagy felhajtást, a kiérkező rendőröknek bevallotta: ő volt az, aki elkövette a rosszízű tréfát.

A budapesti helyszínekre a katasztrófavédelem Gerlóczy utcai központjából indulnak a rohamkocsik, amelyek a risztások nagy száma miatt nem minden eset után térnek vissza a központba, és nem is keresik fel minden begyűjtött csomaggal az ÁNTSZ ügyeletét.

Az egyik helyszínre - egy mátyásföldi építőanyag-telepen - még a rendőrség is kiszállt, nem titkolt rosszallással figyelve a sajtó képviselőinek munkáját. A telepen dolgozók többsége aggodalmas tekintettel követte a fehér, egyszer használatos, biológiai és vegyi anyagok ellen is védelmet nyújtó ruhába bújt szakember ténykedését, amint az a gyanús küldeményt magától biztonságos távolságban tartva a rohamkocsiban elhelyezett gyűjtőtárolóba helyezte. Itt a riadalmat egy feltehetőleg Szaúd-Arábiából érkezett levél okozta.

A következő helyszínen - egy rákosszentmihályi kerámiaműhelyben - szintén egy levél volt a riasztást kiváltó ok, mivel arab bélyeg volt rajta. A vegyvédelmi rohamkocsi kiérkezése után nem sokkal a szomszédok is megjelentek kapujuk előtt a burkolat nélküli, kertvárosi utcán. Néhányan a lépfenével viccelődtek, a többiek aggódó pillantásokat vetettek az érintett ház felé. A műhely vezetője - egy törékeny hölgy - elmondta, hogy a többi postai küldemény között vette észre a szokatlan borítékot, és - nem tudva mit kezdjen vele - azonnal visszatette a postaládába, majd értesítette a hatóságokat.

A vegyvédelmi szakemberek minden esetben gondosan dokumentálták a történteket, diktafonba mondva az adatokat és a gyanús csomagok elhelyezkedésének körülményeit. A rohamkocsi vezetője elmondta: normális időkben kevesebb riasztáshoz vonulnak ki, de arról, hogy mihez riasztják őket, nem nyilatkozhatott, ahogy arról sem, hogy szerdán hányadik helyszínen járt.

Ballai Vince
fotó: Barakonyi Szabolcs

Korábban:

Daschle szenátor 29 munkatársánál mutatták ki a lépfenét

Itt elolvashatja az [origo] lépfenével kapcsolatos híreit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről