A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Sztrájkhangulatban az orvosok

Vágólapra másolva!
Szabolcsban a kórházi orvosok 62 százaléka, Hevesben viszont 95 százaléka hajlandó lenne akár sztrájkolni is azért, hogy több pénzt kapjon az egészségügy. Az országos sztrájkfelmérés még nem készült el, a Magyar Orvosi Kamara mai küldöttközgyűlésén azonban várhatóan egy esetleges demonstráció is szóba kerül. Néhány évvel ezelőtt egy felmérésen még csak az orvosok 10 százaléka értett egyet a munkabeszüntetéssel.
Vágólapra másolva!

Még decemberben, de legkésőbb január elején szükség van egy olyan demonstrációra, amellyel kikényszeríthető, hogy már jövőre több pénz jusson az egészségügynek - nyilatkozott lapunknak a Magyar Orvosi Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke azután, hogy összesítették a megyében elsőként indított sztrájkfelmérést. Balogh Gábor elmondta: november közepén 609 kórházi orvoshoz juttatták el a kérdőívet, amelyen arra kértek választ, vállalnák-e a doktorok a sztrájkot annak érdekében, hogy megtörténjen az egészségügy konszolidációja. A kérdésre a megkérdezettek 62 százaléka mondott igent, aláírásával és orvosi pecsétjével hitelesítve a kérdőívet.

A sztrájk szabolcsi támogatói azt akarják, mielőbb biztosítsanak forrást az egészségügyi intézmények épület- és eszközfelújítására, a dolgozók fizetését pedig legalább a köztisztviselői bérszínvonalra emeljék fel. Az ágazat konszolidációjának megkezdéséhez az igennel szavazók szerint már jövőre 150 milliárd forintos többletforrást kell biztosítani a központi költségvetésből.

A szabolcsi kezdeményezés mintájára sztrájkfelmérés készült Heves, Zala és Komárom-Esztergom megyében is. Ez utóbbi két helyen még nem összesítették az eredményeket, Heves megyében viszont kiderült: az ott dolgozó kórházi orvosok szinte mindegyike, 95 százaléka hajlandó lenne munkabeszüntetéssel érvényt szerezni követeléseinek.

Néhány évvel ezelőtt már megszondázták egyszer az orvosok sztrájkhajlandóságát. Akkor azonban még mindössze 10 százalékuk vállalta volna a munkabeszüntetést.

Mint Balogh Gábor elmondta, a felmérés eredménye ellenére a szabolcsi orvosok nem indítanak önálló sztrájkot. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) országos elnöksége ugyanis szintén elindított egy felmérést, ennek eredményét pedig meg kell várni. A MOK központjában azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az összegzés valószínűleg nem készül el a kamara mai küldöttközgyűlésére, a válaszborítékok ugyanis még most is folyamatosan érkeznek. A közgyűlésen ennek ellenére országos demonstrációt fog szorgalmazni a szabolcsi szervezet, amely annak bármilyen formáját támogatja - mondta Balogh Gábor.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!