A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Miközben folyamatosan nő a HIV-fertőzöttek száma, Magyarországon sorban szűnnek meg a megelőzéssel, felvilágosítással foglalkozó alapítványok. Az egészségügyi miniszter ugyanis egy határozatában idén megszüntette a Nemzeti AIDS-bizottságot, a minisztérium egyik munkatársa szerint ugyanis "túl nagy luxus lenne, hogy az AIDS-szel külön bizottság foglalkozzon".
Vágólapra másolva!

Az 1988 óta létező Nemzeti AIDS-bizottságot Mikola István egészségügyi miniszter idén megszüntette. A bizottság volt főtitkára, Újhelyi Eszter az [origo]-nak elmondta, hogy az indoklás nélküli megszüntetésről egy háromsoros levélben értesült 2001 áprilisában. A bizottság 1988 óta működött mint az egészségügyi miniszter tanácsadó testülete, működési költsége gyakorlatilag egy iroda fenntartása volt, azaz körülbelül évi 3-4 millió forint. A bizottság feladata - többek között - az volt, hogy szétossza a költségvetésből jutó támogatást azon alapítványok, szervezetek között, melyek AIDS-megelőzéssel, -felvilágosítással foglalkoznak. A bizottság megszüntetésekor az országos tisztiorvoshoz került ez a feladat. Ezt a 35 millió forintot a tisztiorvosi hivatal azóta sem osztotta szét. Az [origo] megpróbált választ kapni arra, hogy miért nem, de többszöri megkeresésünkre sem reagáltak az ÁNTSZ-nél.

A Nemzeti AIDS-Bizottság megszűnése óta így nem osztották szét ezt az összeget, ezért több alapítvány a működőképesség szélére került, sőt meg is szűnt. Megszűnt például az Óvegylet Alapítvány, mely kimondottan az AIDS-betegséggel foglalkozott, kiadványokat, plakátokat készített, megelőzőprogramokat szervezett. Ez az alapítvány egy ideig svájci támogatást kapott, de miután ez a forrás elapadt, nem tudott talpon maradni.

Az Egészségügyi Minisztérium AIDS-témával foglalkozó illetékesei az [origo] többszöri megkeresésére sem válaszoltak. Kérdéseinkre csak a minisztérium ügyfélszolgálati munkatársa válaszolt, aki elismerte, hogy az AIDS-szel kapcsolatos kérdéseknek nem ő a szakértője. Zubek László arra a kérdésünkre, hogy miért szüntették meg a Nemzeti AIDS-bizottságot, azt mondta, hogy "túl nagy luxus lenne, hogy az AIDS-szel külön bizottság foglalkozzon". Zubek László információi szerint az AIDS-megelőzéssel, -szűréssel foglalkozó alapítványok a minisztériumhoz nyújthatnak be pályázatot év elején, de azt nem tudta megmondani, hogy milyen összeget szán ezekre a pályázatokra a minisztérium.

Láner László, a Mások című, homoszexuálisoknak szóló magazin főszerkesztője az [origo]-nak elmondta, hogy korábban ők is az Óvegylet Alapítványtól kaptak segítséget az AIDS-megelőzéshez kapcsolódó programjaikhoz, de ma már semmilyen támogatáshoz nem jutnak. "Talán külföldi alapítványokhoz tudnánk fordulni, hogy egy prevenciós mellékletet készítsünk"- mondta Láner. Erre a mellékletre azért lenne szükség a lap főszerkesztője szerint, mert többnyelvű anyagot készítenének, hogy például a csak románul beszélő férfi prostituáltak is el tudják olvasni. Magát a lapot úgy tudják kiadni, hogy nagyon drágán kerül az árusokhoz, így az olvasókra terhelik a költségek nagy részét, mivel a magazinban csak homoszexuális érdekeltségű cégek hirdetnek, egyéb cégek nem - mondta Láner László.

Anonim AIDS-szűrés

Az anonim szűrést még az előző kormány rendelkezése szüntette meg. Az AIDS-szűrés két fázisból áll, az első egy nagyon érzékeny teszt, ezt elvégzik anélkül, hogy kötelező lenne személyes adatokat megadni. Ez a teszt viszonylag gyakran mutat pozitív eredményt, ezért egy második vizsgálatra is szükség van, hogy megbizonyosodjanak az eredményről. Ennek a tesztnek az elvégzésénél viszont már kötelező megadni a személyes adatokat.

A kormány népegészségügyi programjában külön fejezetet sem szántak az AIDS-nek- mondta az [origo]-nak Fridli Judit, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) emberi jogi szervezet ügyvivője. A Mikola-féle népegészségügyi programban ugyanis az AIDS a fertőző betegségek között szerepel csak néhány mondatban, úgy kezelik ezt a betegséget is, mint az összes fertőző betegséget, melyeket viszont meg tudnak gyógyítani.

Magyarországon idén 37 férfi és 22 nő HIV-pozitív személyt regisztrált az Epidemiológiai Intézet. A tavalyi évhez képest emelkedett a HIV-fertőzöttek száma - az idei adatokat még csak a harmadik negyedévig összesítették -, tavaly összesen 37 férfit és 10 nőt regisztráltak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy összesen ennyi új HIV-pozitív él Magyarországon, hiszen sokan nem mennek szűrésre - akár azért, mert nem is gondolják, hogy szükségük lenne rá, akár azért, mert csak teljesen anonim szűrésre mernének elmenni.

Tiefenthaler Eszter

Korábban:

Küszöbön a második AIDS-hullám

Az [origo] Tudomány rovatának cikkei

AIDS-vakcina tíz éven belül

Beszippantható és olcsó AIDS elleni vakcina

Ajánlat:

UNAIDS

aidsinfo.hu

AIDS Segély Alapítvány

AIDS Alapítvány

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!