A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Radikális béremelést követelnek a tanárok

Vágólapra másolva!
Polgári engedetlenségi mozgalommal fenyegetőznek a pedagógusok alacsony bérük miatt - írja a Népszabadság. A Szakmaiság és önbecsülés nevű fórum sajtóközleményben tette közzé követeléseit a közoktatási dolgozók radikális béremeléséről. Az ezer iskola, körülbelül húszezer tanára határidőt is szabott: 2003. január 1-ét.
Vágólapra másolva!

A budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola már egy korábbi kezdeményezésére több mint ezer iskola körülbelül húszezer pedagógusa reagált. A figyelemfelkeltő felhívásban a bérük megalázóan alacsony volta és az oktatásügy válsága miatt tiltakoztak aláírásukkal a tanárok. A csatlakozókból jött létre a Szakmaiság és önbecsülés fórum - nyilatkozta a budaörsi gimnázium igazgatója, Tóth Béla a Népszabadságnak.

Az újabb felhívást az igazgató szerint az tette szükségessé, hogy a példa nélkülinek minősített fizetésemelés nem hozott érezhető javulást. Hiába a bérfejlesztés, egy egyetemet végzett, húsz éve dolgozó középiskolai oktató nettó fizetése kevesebb mint hatvanezer forint. Nem várható javulás a januárra ígért 7,75 százalékos béremeléstől sem az igazgató szerint.

A pedagógus életpályamodellből Tóth Béla szerint az hiányzik, hogy kikössék a pedagógusok kezdő bére az általános iskolai tanároknál a mindenkori minimálbér 2,5-szerese, a középiskolákban oktatóknál pedig 3-szorosa legyen. Ha ez az átfogó pedagógus-béremelés nem teljesül 2003. január 1-jéig, a közlemény aláírói polgári elégedetlenségi mozgalmat indítanak.

Az igazgató szerint katasztrofális presztízsveszteséget szenvedett a szakma, a fiatalok közül alig készülnek pedagógusnak, a jól képzett, nyelvet beszélő tanárok folyamatosan szivárognak el a pályáról. Úgy véli, a közoktatás gyökeres átalakítása tovább nem halogatható.

A felhívással kapcsolatban Környei László felelős oktatási minisztériumi helyettes államtitkár nem kívánt nyilatkozni a Népszabadságnak. Szerinte a tárca véleményét Pálinkás József miniszter már kifejtette. A miniszter korábban az RTL Klubnak azt nyilatkozta, hogy 2003-ig nem tudják a kért béremelést kifizetni. Pálinkás szerint még legalább egy kormányzati ciklus kell ahhoz, hogy a tanárok a nemzetgazdasági átlag fölött keressenek.

A kormányfő szokásos szerda reggeli rádióinterjújában közölte: eljött az ideje, hogy kidolgozzák az életpályarendszert a pedagógusok számára is, amit feltehetően a választások után már be is lehet vezetni - írja a Népszabadság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!