A romák megosztottak, és néhányuk az MSZP-vel kampányol

Vágólapra másolva!
Több roma szervezet választási együttműködést sürget a baloldali pártokkal. A megállapodást várhatóan januárban írják alá.
Vágólapra másolva!

Eddig soha nem látott széthúzás jellemzi a hazai cigányságot - mondta pénteken, a kisebbségek napján Pálfi Miklós ügyvéd, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnök-helyettese, a Lungo Drom alapítója. Ezzel a kijelentéssel a roma politikus arra utalt, hogy megosztotta a romákat Farkas Flórián, OCÖ-, és Lungo Drom elnök választási megállapodása a Fidesszel.

Pálfi Miklós szerint Farkas Flórián a saját nevében kötötte meg a paktumot, hiszen a cigány szervezet legtöbb elnökségi tagja semmit sem tudott a készülődő szövetségről. A Népszabadságnak Kökény Kálmán és Bujdosó Jánosné ezt az információt megerősítette. A dokumentum tartalmát pedig azóta sem ismerik.

Az elnökségi tagok szerint nincs olyan szociológiai felmérés, amely azt támasztaná alá, hogy a legtöbb roma jobboldali érzelmű volna, s hogy a cigányság zöme polgárosodni vágyna. Ezért az sem valós, hogy a cigányság számára csak a Fidesszel való közös politizálás jelentheti a követendő utat - ahogyan azt Farkas Flórián korábban kijelentette.

Pálfi Miklós a Népszabadságnak arról beszélt, hogy több cigány szervezettől kapott megbízást arra, hogy állítsa össze az MSZP-vel kötendő választási megállapodás tervezetét. A szervezetek nevét azonban nem árulta el, azt viszont igen, hogy a dokumentum január elején készül el. Pálfiék azt várják az MSZP-től, hogy több parlamenti helyet ajánljon fel nekik, mint a Fidesz Farkas Flóriánéknak.

A Lungo Dromtól eltávolodott szervezetek a választásokon való jó szereplés érdekében hamarosan föderációs szövetséget alapítanak, amelynek keretein belül független cigány politikusok, roma szervezetek, alapítványok jelöltjei is elindulnak a választásokon.

Korábban:

Aláírták a Fidesz-Lungo Drom megállapodást

A Magyarországi Roma Parlament az MSZP-t támogatja

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről