A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Jórészt elutasította hétfőn kihirdetett jogerős döntésével Kucsera Lajos rendőrtisztnek az Akták című műsor miatt benyújtott keresetét a Fővárosi Bíróság. A bíróság indoklása szerint az Akták kifogásolt adása idején már vádat emelt az ügyészség Kucsera ellen. A Kucsera Lajos ellen indult büntetőeljárásban azóta a volt szeghalmi bűnügyi osztályvezető bűnösségét kimondó ítélet született. 
Vágólapra másolva!

Jórészt elutasította hétfőn kihirdetett jogerős döntésével Kucsera Lajos rendőrtisztnek, a szeghalmi rendőrkapitányság volt bűnügyi osztályvezetőjének az RTL Klub 2000. júniusi, olajügyekkel foglalkozó Akták című műsora miatt személyiségi jogi jogsértés miatt benyújtott keresetét a Fővárosi Bíróság (FB). A Fővárosi Bíróság másodfokú határozatában, megváltoztatva az elsőfokú bíróság ítéletét, elutasította Kucsera keresetének azt a részét, amelyben kifogásolja, hogy az Akták összefüggésbe hozta a Békés megyei olajügyekkel. A rendőrtisztnek emiatt első fokon megítélt 100 ezer forintos nem vagyoni kártérítést is elvetette a Fővárosi Bíróság.

A szóbeli indoklás szerint már az Akták kifogásolt adása idején vádat emelt az ügyészség Kucsera ellen hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt, mert a rendőrtiszt jövedéki visszaélés gyanúját keltő cselekményekkel kapcsolatban indult büntetőeljárást akadályozott, hiúsított meg. A Kucsera Lajos ellen indult büntetőeljárásban azóta a volt szeghalmi bűnügyi osztályvezető bűnösségét kimondó ítélet született. Az FB, figyelemmel a rendőrtiszt bűnösségét kimondó ítéletre, megállapította, hogy nem keltett hamis látszatot az Akták, amikor Kucserát összefüggésbe hozta a Békés megyei olajos ügyekkel.

A büntető-, illetve a személyiségi jogi perben is felmerült eset az volt, melyről Karancsi Tibor rendőr százados, Kucsera Lajos egykori beosztottja számolt be az Országgyűlés olajbizottsága előtt 2000 májusában. Akkor Karancsi Tibor elmondta: 1995 májusában Füzesgyarmat közelében, a Macskási-telepen kollégáival tetten ért egy csoportot, amint éppen olajat fejtettek át teherautókba. Amikor azonban ezt jelentette Kucsera Lajosnak, felettese fél napon át késlekedett az érdemi intézkedéssel, s így a rendőri akció végül eredménytelen maradt.

A Fővárosi Bíróság hétfői döntésében egy ponton helyt adott Kucsera keresetének, és megállapította: az Akták 2000. június 25-én valótlanul állította, hogy Kucsera kilépett a rendőrségtől. A bíróság szerint azonban ez önmagában nem indokolja, hogy kártérítést ítéljenek meg Kucsera Lajosnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!