A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A Lipót igazgatója a testével akadályozná meg a szállodaépítést

Vágólapra másolva!
Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet főigazgatója az [origo]-nak elmondta: a minisztérium őt nem értesítette arról, hogy szálloda lesz a kórházból, és szerinte ez nem is fog bekövetkezni. Az intézet vezetősége és az ott dolgozó orvosok egyhangúlag azt támogatják, hogy a pszichiátria a jelenlegi helyén maradjon. Az Egészségügyi Minisztérium állítja: nem igaz, hogy el akarják adni a kórház épületét.
Vágólapra másolva!

Nagy Zoltán, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet 10 napja beiktatott főigazgatója az [origo]-nak azt mondta, hogy a Népszava mai cikkében olvasott először arról, hogy az intézetet kiköltöztetik, helyén pedig szálloda lesz. Az igazgató elmondta: a minisztérium őt erről nem értesítette, és szerinte ez nem is fog bekövetkezni. "Ha mégis szóba kerül, nem fogom engedni, sőt, ha kell, az épület elé fekszem, hogy megakadályozzam a költözést"- mondta Nagy Zoltán, aki a kinevezése előtt is az intézet osztályvezető orvosa volt.

Az Egészségügyi Minisztérium szerdán délután közölte: hamis az épület értékesítéséről szóló hír, nem akarják eladni a kórház épületét. A minisztérium szerint nem az épület eladására, hanem felújítására van szükség.

Az [origo] által megkérdezett orvosok mindegyike ellenezi a költözést, a szakorvosok szerint a jelenlegi hely a lehető legjobb a pszichiátriai betegeknek. Többször is volt már róla szó, hogy a minisztérium eladja ezt az épületet, hiszen hatalmas összeget kapna érte, de eddig senki nem tartotta valószínűnek, hogy ez bekövetkezik- mondta az intézet egyik orvosa.

"Már majdnem egy évvel ezelőtt megkeresett Ivády Vilmos, az Egészségügyi Minisztérium helyettes államtitkára, és jelezte, hogy tervezik az intézet értékesítését"- mondta Veér András, akit decemberben azzal az indokkal mentett fel a pszichiátria éléről Mikola István egészségügyi miniszter, hogy az intézet élére gazdasági végzettségű szakembert kell kinevezni. A választásokon az MSZP színeiben induló pszichiáter szerint azonban felmentésének politikai okai voltak, és elképzelhetőnek tartja, hogy az intézet eladásával is összefüggésben volt eltávolítása. Veér András elmondta: ő már akkoriban közölte, hogy nem járul hozzá az értékesítéshez, és az intézmény felújítását támogatja. A pszichiáter szerint az elmebetegeknek szellős, tágas kórházra van szükségük, és a világon sehol nem költöztetik ezeket a betegeket panelházakba.

A Népszava szerint az épület a hozzátartozó 40 hektáros parkkal együtt egymilliárd forintért kelhet el, aminek fejében az új tulajdonos magára vállalja az új pszichiátriai intézetnek otthont adó ingatlan felépítését egy zöldmezős beruházás keretében. Veér András szerint az egymilliárdos összeg nem reális, szerinte jóval többet ér az épület. A volt főigazgató szerint az intézet felújítása körülbelül nyolcmilliárd forintba kerülne.

A Hűvösvölgyi úton található Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet 130 évvel ezelőtt kimondottan arra a célra építették, hogy pszichiátriai betegeket kezeljenek itt. Az intézetben évente tízezer beteg fordul meg.

Korábban:

Szálloda lehet a pszichiátriából

Mégsem szakmai okokból váltották le Veér Andrást

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!