Jövőre nyílik meg a Holokauszt Múzeum

Vágólapra másolva!
Várhatóan a jövő év második felében nyitja meg kapuit a budapesti Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény a IX. kerületi Páva utcai, volt zsinagóga épületében.
Vágólapra másolva!

A kormány keddi ülésén megtárgyalja a kultusztárca előterjesztését a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény közalapítvány létrehozásáról. Galik Gábor, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának főosztályvezető-helyettese a múzeummal kapcsolatban elmondta: a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) között 2000 októberében született megállapodásban az állam vállalta, hogy a Holokauszt Múzeum létrehozására 900 millió forintos ráfordítással felújítja a Páva utcai volt zsinagógát.

Hozzátette: a BZSH és a Mazsihisz közös tulajdonában lévő templom teljes átalakítása mai számítások szerint csaknem másfél milliárd forintba kerül majd. Galik elmondta azt is, hogy jelenleg folyamatban van a közbeszerzési eljárás a kivitelezőre.

A közalapítvány induló vagyonként 10 millió forintot kap a központi költségvetésből, a Francia Köztársaság kormánya 500 ezer dollárral támogatja a szervezetet, a Magyar Auschwitz Alapítvány pedig felajánlotta javára zárómérleg szerinti teljes vagyonát - ismertette Galik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről