Lezárták az összes rakpartot a fővárosban

Vágólapra másolva!
Mivel vasárnap is folyamatosan emelkedett a Duna vízszintje, estére lezárták az összes budapesti rakpartot. Az ott parkoló autókat elszállítják. A budai alsó rakpart Margit híd és Mozaik utca közötti szakaszát már szombat este lezárták, de vasárnap délután öttől a Margit híd - Lágymányosi híd közötti részt is lezárták. A pesti oldalon sem lehet este héttől közlekedni az alsó rakparton. A Duna vízszintje ugyanis 634 centiméter volt vasárnap délben a fővárosban, vagyis több mint ötven centit emelkedett a vízszint szombat délután óta.
Vágólapra másolva!

A Duna vízszintje folyamatosan emelkedik, vasárnap délben Budapesten 634 cm magas volt. A budai alsó rakpart legmélyebben vezető szakaszát - a Margit híd és a Mozaik utca között - már szombat este kilenckor lezárták, a teljes budai rakpart lezárására vasárnap délután került sor. A pesti alsó rakpartot pedig este héttől zárják le.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság dunai árhullám miatt elszállítja a rakpartról - lezárás után - az ott parkoló autókat. A gépkocsikat a Budapest XIV., Írottkő parki telephelyre szállítják. Az elszállítás költségei a járművek tulajdonosait terhelik. Ez személyautók esetén 8340 forint, tehergépjárművek esetén 24 020 forint, de ezek az összegek napi 500 forint tárolási költséggel növekednek.

Nagybajcsnál már 662 centimétert mértek, ez tette szükségessé a Dunaremete és Vének közötti Duna szakaszon a készültség szigorítását. Győrben a múlt héten még 2 méteres volt a Duna, szombat délelőtt azonban 510 centit mértek. A legmagasabb vízállás várhatóan 6 és fél méter lesz. A folyó áradása miatt készültségbe helyezték az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság védelmi osztagát. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkájának segítésére a Szolnoki vízügyi Igazgatóságtól 30 ember érkezett. Az erősítés az őrszolgálat mellett, a vízhozam mérésben, az uszadék szedésben, és a homokzsáktöltésben segít.

Fotók: Barakonyi Szabolcs

A tetőzést Nagybajcsnál a vasárnap esti órákra várják, 750 centiméterrel. Ez megközelíti az 1991-es árvíz során mért legmagasabb értékeket.

Eközben a folyó szlovákiai szakaszán vasárnap megkezdődött az apadás. A Pozsony fölött fekvő Dévénynél vasárnap reggel 828 centiméter magas vízállást mértek, miközben Pozsonynál még egy centiméterrel emelkedett, így 870 centiméter volt a víz állása. Az előrejelzések szerint a folyó hétfő reggelre várhatóan már 10-20 centiméterrel apadni fog azon a vidéken.

Nem hiányzik a könyvtárából?

A Duna védelmében

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről