A minisztérium tovább egyeztetne az Erzsébet térről

Vágólapra másolva!
További egyeztetést javasol a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a fővárosnak az Erzsébet téri beruházásról - áll abban a levélben, amit kedden juttattak el a fővárosi önkormányzathoz. A minisztérium állítólag elküldte a városházára a használatbavételi engedélyt is, bár ott szerdáig még nem látták. A főváros szerint viszont ez az engedély csupán a létesítmény bizonyos részeiről szól, hiszen a konferenciaterem és az üzlethelyiségek nem készültek el. A főváros ragaszkodik hozzá, hogy a beruházást teljesen fejezze be az állam.
Vágólapra másolva!

Nem tudta az érvényes szerződésben előírt április 15-i határidőre kész állapotban átadni a kultusztárca az Erzsébet térre tervezett létesítményeket a fővárosnak. A városházán legalábbis így értelmezik, hogy szerdáig a munkák befejezését igazoló jogerős használatbavételi engedély helyett mindössze egy miniszteri levél érkezett. A levélben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma mint a beruházás irányítója ugyan azt állítja, hogy beruházást befejezték, másrészt további egyeztetéseket javasol. Erről a főpolgármester-helyettes irodavezetője beszélt az [origo]-nak. Tóth Sándor elmondta, hogy amennyiben a beruházást tényleg befejezték volna, nem lenne szükség sem a levélre, sem további egyeztetésre.

A minisztérium gazdasági helyettes államtitkára azt mondta, hogy a területre kapott használatbavételi engedély jogerős, a dokumentumot a hét elején postára adták, a területet át kívánják adni a fővárosnak. Kész a park, a mélygarázs és a föld alatti rész fogadótere. A felszín alatti első szintre tervezett konferenciaterem és az üzlethelyiségek szerkezetkész állapotban vannak - tette hozzá a helyettes államtitkár. A munkák befejeződtek, csak kisebb hibajavítások vannak hátra. A tárca úgy gondolja, hogy mivel a területet úgyis értékesíteni kell, jobb üzlet köthető szerkezetkész állapotban lévő helyiségekkel. Így a leendő tulajdonos saját elképzelései szerint alakíthatna tovább mindent, a főváros pedig egyszerűbben találna vevőt. Ács Tamás reméli, hogy sikerül megegyezni, a héten egyeztetni szeretnének a fővárosi önkormányzattal.

Tóth Sándor szerint viszont nincs miről egyeztetni, mikor érvényes szerződés van a két fél kezében. Az egész komlpexumról szóló jogerős használatbavételi engedélyt nem kapták meg, de nem is kaphatták, hiszen az el nem készült konferenciateremről és az üzletekről nem lehet ilyen papírt kiállítani. A sajtóban hamis állítások jelentek meg - mondta Tóth Sándor -, a minisztériumban meglévő használatbavételi engedélyről beszélnek, és azt mondják: csak a főváros akadékoskodik, holott az engedély nem az egész beruházásra szól. A főváros szerette volna készen átvenni mind a föld feletti, mind a föld alatti területet, a minisztérium ötleteit, javaslatait a szerkezetkész értékesítésről nem kívánják figyelembe vanni. A helyettes államtitkár ezenkívül április 17-én hiába állítja, hogy elküldte az engedélyt, mikor a szerződésben április 15. a határidő - tette hozzá.

Amíg nem sikerül azt rögzíteni, hogy az állam nem teljesítette a kötelezettségét, addig egyeztetni sincs miről - tette hozzá Tóth Sándor. A késés elismerése alapot adhatna a további tárgyalásokhoz. Így ugyanis nem kellene elhúzódnia a vitának, hanem az eddigi "forgatókönyvet" lezárva, módosítani lehetne a határidőt vagy egyéb vitás részleteket, amiket az eredeti szerződés tartalmaz. Az alapján mindenesetre a fővárost április 15. óta napi 1000 dolláros kötbér illeti meg.

Korábban:

A főváros szerint késni fog az Erzsébet tér átadása

Erzsébet téri közpark: átadás után lezárva

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!