Bankrablás Móron - már nincs életveszélyben az egyetlen túlélő

Vágólapra másolva!
Péntek délután fejeződött be a móri Erste Bankban zajlott lövöldözés egyetlen túlélőjének operációja. A műtét jól sikerült, a 26 éves nő már nincs közvetlen életveszélyben. Ennek ellenére csak a következő 5-6 nap során derül ki, hogy életben marad-e.  Az áldozat mellkas-, kar- és agylövést kapott. Két álarcos csütörtökön dél körül a pénzintézetbe lépve azonnal tüzet nyitott az ott tartózkodókra, heten meghaltak. A támadókat korábbi bűncselekmények miatt is körözik, a nyomravezetőnek 10 millió forintot ajánlott fel a rendőrség.
Vágólapra másolva!

Fotó: [origo]
Két orvoscsoport műtötte a lövöldözés egyetlen túlélőjét

Sikerült a műtét, már nincs közvetlen életveszélyben az a 26 éves nőt, aki a móri Erste Bankban történt lövöldözés egyetlen túlélője. Az orvosok pénteken a nő agyából egy vérömlenyt távolítottak el, és a karját is megoperálták. Ez volt a második műtét a fiatal nőn, tegnap öt és fél órán keresztül műtötték. Csató Barna, a kórház szóvivője elmondta, hogy a pénteki műtét után valószínűleg már nem kell újra megoperálni a nőt. A következő 5-6 napban derül ki, hogy életben marad-e a bankrablás áldozata.

A bankba lépve azonnal tüzet nyitottak a támadók

A Fejér megyei Móron csütörtökön dél után nem sokkal két fegyveres lépett be az Erste Bank fiókjában. A támadók a helyiségbe lépve rálőttek az alkalmazottakra, majd kirabolták a bankot, és gyalog elmenekültek. A helyiségben négy alkalmazott, a biztonsági őr és három ügyfél volt a támadás idején. A rendőrség és a bank egyelőre nem adott tájékoztatást a zsákmányról. Az [origo] helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a környéket a rendőrök lezárták, az összes környező útszakaszon rendőri blokádot állítottak fel, és csak ellenőrzés után engedik át az autókat. Megvizsgálják az autóban ülőket és a csomagtartókat. Orbán Péter országos rendőr-főkapitány a helyszínen közölte, hogy a nyomozással kapcsolatban hírzárlatot rendelt el. A tettesek elfogásáig nem adnak az ügyben tájékoztatást, csak annyit mondott el, hogy folyamatosan kutatják a környéket, mezőgazdasági területeket és az erdőket is, és éjszaka hőkamerával keresik a tetteseket.

Döbbenetes látvány fogadta a mentőket

Az Országos Mentőszolgálathoz fél egy után néhány perccel érkezett riasztás a lövöldözésről, amely Mór belterületén történt. A helyszínre egy rohamkocsi érkezett és két másik mentőautó. A halottak mellett két életveszélyes sérült volt. Egyiküket Székesfehérvárra szállították, a másikat mentőhelikopterrel a budapesti baleseti intézetbe. Időközben a férfi belehalt súlyos fejsérülésébe.

A 30 év körüli fiatalembert a fején, mellkasán és karján érték lövések, az OBSI-ban azonnal műteni kezdték. Időnként több orvos látta el egyszerre különböző sérüléseit. A halál nem sokkal 21 óra után állt be, a legsúlyosabb, a koponyasérülés következtében - mondta el az [origo] - nak a kórház ügyeletese.

A bank épülete
Lakossági bejelentés volt

A móri rendőrség lakossági bejelentést kapott arról, hogy a belvárosban, a Dózsa György úton található Erste Bankból lövések hallatszanak, a helyszínre érkező járőrök földön fekvő halottakat és sérülteket találtak. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója elmondta: a két fegyveres férfi 12 óra 30-kor lépett be az Erste Bank móri fiókjába. A rablás után gyalog menekültek el, kutyákkal és helikopterekkel keresik őket. A szóvivő azt nyilatkozta, hogy még nem történt Magyarországon ehhez hasonló súlyos bűncselekmény, a rendőröket is megdöbbentette az eset.

Halottak

A hét halott közül ötöt már azonosítottak. Négyen a bank alkalmazottjai voltak, meghalt egy ügyfél, a hatodik áldozat pedig a biztonsági őr. Meghalt a bankfiók vezetője, aki a móri polgármester felesége. A bank úgy tudja, hogy a két sérült nem a pénzintézet alkalmazottja. Ezt egyelőre más forrásból nem erősítették meg.

Kommandósok a fegyveres rablók nyomában

Nagy erőkkel dolgozik a rendőrségi szemlebizottság a móri bankrablás helyszínén. Több száz rendőr eredt a fekete hátizsákkal gyalog meglépett bankrablók nyomába. A Készenléti Rendőrség kommandósai mellett a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság emberei is a helyszínen vannak. A HavariaPress úgy tudja, akár egy napig is eltarthat a példátlanul súlyos bűncselekmény körülményeinek feltárása. Először a halálos áldozatokat vizsgálják meg a szakemberek, akik arra keresik a választ, hogy milyen irányból érkeztek a lövések, hol hatoltak be a lövedékek, illetve van-e más sérülés az áldozatokon. Megnézik, mihez nyúltak hozzá a tettesek, és ellenőrzik a kamerák által rögzített felvételeket. Csak ezek után mehetnek be a bank alkalmazottai, hogy ellenőrizzék, mit vittek magukkal a rablók.

Garamvölgyi László a helyszínen elmondta, hogy 130 rendőrt és még 50 specialistát vetettek be, és további két egység áll készenlétben, hogy leváltsák a szolgálatban lévőket. Így hosszabb ideig is fenn tudják tartani a fokozott ellenőrzést. A rendőrség felkészült arra is, hogy a rablók a közeli Vértes hegységbe menekültek, és emiatt át kell vizsgálni az erdős területet is.

A határőrök tüzet nyithatnak a bankrablókra

Pénteken is érvényben van a csütörtökön elrendelt szigorítás a határellenőrzésben. A legszigorúbb határellenőrzést a határőrség országos parancsnoka azt követően rendelte el, hogy a Fejér megyei Móron hat áldozatot és két sérültet követelő bankrablás történt. Orodán Sándor szóvivő pénteken az [origo]-nak elmondta, hogy a határállomásokon változatlanul minden utast és minden járművet tüzetesen átvizsgálnak. Úgynevezett kettős ellenőrzést vezettek be, ami azt jelenti, hogy előretolt járőrök már a határátkelő előtt figyelik a járműveket és az utasokat. Egyúttal megerősítették a zöldhatár védelmét is. A szigorú határellenőrzés miatt lelassul a forgalom: péntek délelőtt a kilépéskor Hegyeshalomnál másfél órás, Sopronnál csaknem egyórás várakozásra számíthatnak az utazók.

A szóvivő közölte: miután rendkívül veszélyes bűnözőket keresnek, a határőrök golyóálló mellényben, géppisztollyal látják el feladataikat. Orodán Sándor az [origo] kérdésére elmondta, hogy a határőrök használhatják fegyvereiket, ha életveszélybe kerülnek, de azonnali tűzparancs nincs érvényben. A szolgálati fegyvereket az erre vonatkozó törvényben előírtaknak megfelelően használhatják.

Még nem számolták meg a hiányzó pénzt

Lenkei Anikó, az Erste Bank marketing- és kommunikációs igazgatója az [origo]-nak elmondta, hogy a móri fióknak öt alkalmazottja van, de azt nem tudják még, hogy közülük hányan haltak meg. A helyiséget egy biztonsági őr védte, ő az áldozatok között van. Az elrabolt pénz nagyságáról sincs még információjuk a bank illetékeseinek, de amint kiderül valami, tájékoztatják az [origo]-t. Az Erste Bank budapesti központját a rendőrség értesítette a történtekről.

Az Erste Bank közleménye a móri tragédiáról

"Az Erste Bank mély megdöbbenéssel és értetlenül áll a tragédia előtt, és teljes mértékben elítéli e brutális és értelmetlen gyilkosságokat. Megrendüléssel osztozunk az áldozatok hozzátartozóinak a fájdalmában, és bár az elvesztett családtagokat pótolni semmilyen formában nem lehet, a bank kötelességének érzi, hogy a tragikus körülmények között elhunyt áldozatok hozzátartozóiról gondoskodjon. Tekintettel arra, hogy a rendőrség az ügyben hírzárlatot rendelt el, a bank a rendőrségi nyomozás sikere érdekében egyelőre nem tud további információt kiadni. A Bank a tragikus körülmények között elhunyt áldozatokat saját halottjának tekinti."

Fotók: Barakonyi Szabolcs

Korábban:

Bankrablás Móron - hét halálos áldozat

Ajnálat:

A pénzügyminiszter szakemberekkel tárgyal a banki biztonságról

A Kiemelt Ügyek Osztályán a bankrablás

A rablók maximum 1-2 milliót zsákmányoltak

Egy 24 és egy 28 éves férfit üldöznek

Kegyetlen mészárlás - az [origo] helyszíni tudósítása Mórról

Bankrablás Móron - hat halott, két életveszélyes sérült

Orbán Viktor részvétét nyilvánította

Már körözték a bankrablással gyanúsítottakat

25 év alatt hárman haltak meg bankrablásban

Fórum:

Hat halott egy móri bankrablásnál

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről