A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az új oktatási miniszter felülvizsgálja a tárca kifizetéseit

Vágólapra másolva!
Az oktatási minisztériumban a szakképzési alap 12,5 milliárd forintjának sorsáról döntöttek eddig, holott az alapba idén 8 milliárd forint folyt be. Magyar Bálint leendő oktatási miniszter ezért felülvizsgálja a tárca kifizetéseit, és ha törvénytelenséget találnak, határozottan fognak eljárni.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság információi szerint jelenlegi oktatási miniszter, Pálinkás József mostani döntése alapján közel hárommilliárd forintot kapnak főleg Fidesz közeli munkáltatói szervezetek a szakképzési alapból. Idén ezzel együtt már 12,5 milliárd sorsáról döntöttek a minisztériumban.

Magyar Bálint leendő oktatási miniszter közölte, hogy 2002-ben eddig 8 milliárd forint folyt be az alapba, azaz ebben az évben már 4,5 milliárd forint be nem folyt pénzről hoztak döntést. Februárban 4,1 milliárd forintot, márciusban 5,5 milliárdot költöttek, most pedig 2,9 milliárdot osztanak ki.

Magyar közölte: számos esetben szóvá tették, hogy a kormány nem kulturált módon távozik. Szerinte az Oktatási Minisztériumban sem a szokásos pénzügyi menetnek és munkamenetnek megfelelően osztják ki a pénzeket, ezzel megpróbálják ellehetetleníteni az új kormány 2002-es munkáját. Szavai szerint civilizálatlan és szemérmetlen az az eljárás, ahogy a minisztériumok kasszáját kiürítik, ezért felül fogják vizsgálni a tárcák kifizetéseit, átvizsgálják a minisztériumok gazdálkodását és a törvénytelen esetekben határozottan el fognak járni. A források egy jelentős részét kihúzzák a minisztériumok alól, miközben nagylelkűen költekeznek - tette hozzá Magyar. Elmondta, hogy amikor 1998-ban átadta Pokorni Zoltánnak a tárcát, nem használt fel olyan keretet, amely nem volt jogosult.

Pálinkás József oktatási miniszter mostani döntése alapján a kasszából elsősorban iskoláknak és cégeknek juttatnak jelentős összegeket. A miniszteri előterjesztés szerint többek között 892 millió 500 ezer forinthoz jut például a PHARE Programiroda a halmozottan hátrányos helyzetű, elsősorban roma fiatalok társadalmi beilleszkedésének támogatását célzó távfinanszírozási programra. Az IPOSZ gyakorlati képzést folytató, 10-50 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások taneszköz-beszerzésének támogatására több mint félmilliárd forint jut. Három elnyert pályázat előterjesztője Bihall Tamás, a Borsod Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Az IPOSZ-MGYOSZ-MKIK 450 millió forintos támogatást pályázott meg, az Oktatási Minisztérium oktatási és tudományos kapcsolatok államtitkársága a titokzatos nevű árnyékprogram támogatására nyújtott be pályázatot 394 millió forintot kérve.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!