A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Olcsón vették és drágán adták el a VPOP-nak az ingatlanokat

Vágólapra másolva!
Olykor még nem is létező gazdasági társaságot bízott meg a VPOP, hogy árajánlatot adjon ingatlanvásárlásra. Majd a közbeszerzési eljárás végén ugyanezek a személyek értékesítették a más-más társaság neve alatt csak nagyon rövid ideje tulajdonukba került ingatlanokat a valós forgalmi érték többszöröséért - áll a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) hűtlen kezelés és csalás gyanújával tett feljelentésében.
Vágólapra másolva!

Egy olcsó ingatlanvásárlásra és a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) részére történő drága eladásra szakosodott gazdasági kör és a VPOP munkatársai a szereplői annak a történetnek, amelyben a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal a közeljövőben dönt: elrendeli-e a nyomozást a költségvetést több mint kétmilliárd forinttal megrövidítő ügyben.

A feljelentést a Kehi elnöke tette áprilisban hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt, tekintettel arra, hogy a költségvetést több mint kétmilliárd forintos vagyoni hátrány érte. A VPOP érintett szereplői által - akiktől a szervezet azóta megvált - a közbeszerzési eljárásokba bevont külső személyekkel szemben pedig csalás bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége az alapos gyanú.

A VPOP Beruházási és Elhelyezési Hivatalának munkatársai kivétel nélkül azonos üzleti érdekeltségi körbe tartozó gazdasági társaságoktól kértek ajánlatot az ingatlanok tulajdonjogának megszerzésére irányuló közbeszerzési eljárások lebonyolítására - állapítja meg a Kehi. Volt eset arra is, hogy még meg sem vásárolta az ingatlant, de már beszállt a VPOP közbeszerzési eljárásába az a kör, amely később sokszoros áron adta el az épphogy megszerzett épületeket a VPOP Beruházási és Elhelyezési Hivatalának.

A történet így indult: a közép- dunántúli regionális parancsnokság elhelyezésére szolgáló ingatlanok felkutatására és megszerzésére irányuló közbeszerzési eljárás lebonyolítására két székesfehérvári társaságtól kértek ajánlatot. (Egyiküknek, az Alba-Expert Bt.-nek olyan címre küldte a VPOP a levelet, ahol nincs bejegyzett székhelye, és "véletlenül" megegyezik a másik felkért társaság, az Alba Consulting '99 Kft. címével). A VPOP megbízási szerződést kötött az Alba-Consulting '99 Kft.-vel, amely három székesfehérvári ingatlant kutatott fel. Forgalmi értékük meghatározására már e társaság adott megbízást - éppen az Alba-Expertnek.

Felgyorsultak az események: az Alba-Consulting egy 335 milliós vételáron felkínált ingatlant javasolt megvételre a VPOP-nak mint legkedvezőbb ajánlatot. Az nem tűnt fel senkinek, hogy a 2000. február 23-án lezajlott értékelésről az ügyvezető igazgató egy nappal korábban kelt (!) levelében tájékoztatta a VPOP-t. Ezek után az már nem meglepő, hogy az ügyvezetőnek közös érdekeltsége van egy másik rt.-ben a "győztes" ingatlant tulajdonló Árpád Kft. ügyvezetőjével, Katus Zoltánnal. Mint ahogyan az sem, hogy az Árpád Kft. győzött 2000. április 13-án azzal a 360 millió forintos ingatlannal, amelynek tulajdonjogát március 6-án (vagyis egy hónappal azután, hogy az elkészült értékbecslések alapján az Alba-Consulting Kft. ezt az ingatlant javasolta megvételre a VPOP-nak) vett 92 millió 500 ezerért. Hasonló zajlott le az ország más pontjain is - a szegedi regionális parancsnokság, a Nyíregyházi Vámhivatal és a Debreceni Nyomozóhivatal elhelyezésére szolgáló ingatlanok esetében. Katus Zoltán szinte valamennyi ügy kulcsszereplője.

A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalban jelenleg a feljelentést egészítik ki, azután döntenek, elrendelik-e a nyomozást - értesült a lap ügyészségi forrásból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!