A kormányfő leváltásának alkotmányos útja

Vágólapra másolva!
Akár nyolc napon belül új kormányfője lehet az országnak, ha a képviselők egyötöde bizalmatlansági indítványt nyújt be Medgyessy Péter ellen, és ezt a többség támogatja. Ha Medgyessy lemondana, akkor a köztársasági elnök választása szerint bízhat meg valakit a kormányalakítással. Ha azonban a jelöltje mögött nem áll parlamenti többség, akkor negyven nap után feloszlathatja a parlamentet és új választást írhat ki három hónapon belül.
Vágólapra másolva!

A bizalmatlansági indítvány vitáját és a szavazást a beterjesztésétől számítva legkorábban három nap után és nyolc napon belül kell megtartani.A rendszerváltás óta nem fordult még elő, hogy a miniszterelnökkel szemben bizalmatlansági indítványt nyújtottak volna be.

Ha a miniszterelnök önmagától lemond, akkor a kormány megbízatása is megszűnik. Ezt teheti úgy is, hogy bizalmi szavazást kér. Ha nem kapja meg a bizalmat (a többségtől), akkor a kormánynak köteles lemondania. Ebben az esetben a köztársasági elnök adhat ki kormányfői megbízatást annak, aki a parlament többségének támogatását bírhatja. Az új miniszterelnöknek el kell fogadtatnia a minisztereit az Országgyűléssel, valamint új kormányprogramot kell benyújtania.

Ha a köztársasági elnök olyan személyt javasol miniszterelnöknek (például valakit a Fideszből), aki mögött nem áll parlamenti többség, és ezért az Országgyűlés nem szavazza meg, akkor negyven nap elteltével feloszlathatja a parlamentet, és új választást írhat ki három hónapon belül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről