A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Teleki László, a Miniszterelnöki Hivatal romaügyekért felelős államtitkára tárgyalás-sorozatot kezdett csütörtökön roma közéleti személyiségekkel. Az első megbeszélés után csak általánosságokban beszéltek az együtt gondolkodás fontosságáról a résztvevők.
Vágólapra másolva!

Teleki László körülbelül 20 fős csoportokban fogadja mostantól kezdve a roma elit képviselőit. A romaügyekért felelős államtitkár csütörtökön zenészekkel és színészekkel találkozott, legközelebb az írók, majd pedig a vállalkozók képviselői következnek. A megbeszélés sorozat célja, hogy "közös párbeszéd és közös gondolkodás induljon el" - mondta Teleki.

A megbeszéléseken felmerülő problémákat az államtitkár az Országgyűlés elé tárja. A mai megbeszélés után egyetlen konkrét ügyet említettek, ami problémaként felmerült: kiderült, hogy egyetlen cigány zenekar sem kap állami támogatást, holott az összes többi kisebbségnek van államilag támogatott együttese.

A tárgyaláson részt vevő művészek nevében Hollai Kálmán színész méltatta a megbeszélések jelentőségét, mert szerinte a tárgyalások hatására gyorsan megoldják majd a felmerülő problémákat. Konkrét ügyeket azonban nem említett Hollai sem.

Teleki szerint a művészekkel folytatott tanácskozások közelebb vihetnek ahhoz, hogy "új keretet kapjon a kulturális másság és a hagyományok megőrzése".

Az [origo] megkérdezte az államtitkárt, hogy a vidéki, illetve a szegény romákkal hogyan képzeli a kapcsolattartást. Az államtitkár azt mondta, hogy egyre jobban működnek a regionális információs rendszerek, és ezt kihasználva érhető el a romáknak ez a rétege.

Ma tárgyal a parlament a cigányügyi koordinációs bizottság felállításáról. Várhatóan a bizottság tagja lesz Zsigó Jenő, a Roma Parlament vezetője, aki a Horn-kormány idején Fodor Gábor kultuszminiszter tanácsadója volt, Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, aki a választások előtt az MSZP-nek kampányolt, ugyanakkor éppen egy szocialista polgármester által kezdeményezett kilakoltatás elleni tiltakozásakor hallatta a közelmúltban a hangját. A bizottság harmadik tagja Farkas Flórián lesz, aki az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat és a Lungo Drom elnöke, és a Fidesz országgyűlési képviselője. A tanács elnöke Medgyessy Péter miniszterelnök lesz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!