Medgyessy-bizottság: kedden újra kezdik

Vágólapra másolva!
Keddre halasztották hétfőn a kormányfő múltját vizsgáló bizottság ülését. A halasztást az elnök, Balogh László (MDF) kezdeményezte, C típusú állambiztonsági átvilágításának hiánya miatt - hogy elkerülje a politikai támadásokat. Balogh szerint a késésért Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter és a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár a felelős, aki viszont ezt viszautasítja. A hétfői rövidke ülésen nem folyt érdemi vita.
Vágólapra másolva!

Az első érdemi tárgyalás témája a bizottság ügyrendje lesz. Az ellenzék mielőbb szeretné meghallgatni Medgyessy Pétert, aki viszont csak a hónap végén vagy augusztus elején akar a bizottság előtt megjelenni. Feltehetőleg az ő álláspontját védik majd a kormánypárti képviselők is.

A másik vitaforrás a bizonyítékok, dokumentumok beszerzése. Balogh László elnök már arról is beszélt, hogy a lakosság segítségére számít, és pénzt is adnának iratokért, de ezeket még fideszes politikusok is furcsállották. Várhatóan a Belügyminisztériumtól, a jelenlegi titkosszolgálatoktól és a Pénzügyminisztériumtól kérnek tájékoztatást Medgyessy Péter 1982 előtti tevékenységéről. Eddig volt ugyanis saját bevallása szerint a BM szigorúan titkos állományú tisztjeként kémelhárító a pénzügyi tárca nemzetközi osztályán.

A hétfői ülés azért maradt el, mert nem készült el Balogh László elnök C típusú állambiztonsági átvilágítása. Azt állította, hogy el akarja kerülni a politikai támadásokat, amik a vizsgálat hiánya miatt érhették volna.

Balogh szerint a késés miatt Kiss Elemért, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztert és a titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkárt terheli a felelősség. Az MDF-es politikus azt mondta, hogy Kiss múlt hét kedden szóban ígéretet tett neki arra, hogy három nap alatt meglesz a vizsgálat eredménye, ez azonban nem így történt.

Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt (MEH) vezető miniszter szerint sem őt, sem munkatársait nem terheli felelősség amiatt, hogy a bizottság első ülésére nem készült el Balogh László átvilágítása. Kiss Elemér elmodta: azt ígérte a képviselőnek, hogy három munkanap alatt elvégzik az átvilágítást, de a Balogh László által kitöltött nyomtatvány csak múlt pénteken 11 óra 40 perckor érkezett meg a titkárságára. Mint mondta, a kormányülés után azonnal kiadta az utasítást, hogy a dokumentumot vigyék át a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz és kezdjék meg a vizsgálatokat.

Csiha Judit szocialista képviselő szerint Baloghnak korábban kellett volna kezdeményeznie a vizsgálatot, mert két hete lehetett tudni, hogy szükség lesz a C típusú vizsgálatra.

Az SZBEI nyomoz a D-209-es dokumentum miatt/itthon/20020716azszbei.html

Balogh kijelentette: ő a törvényhez kívánta magát tartani, amely szerint a C típusú vizsgálat 5 évig érvényes, és ez nála is fennáll. Ugyanakkor a bizottság megalakításakor a szocialisták javaslatára határozatba foglalták, hogy a tagoknak friss vizsgálattal kell rendelkezniük, de az MDF-es politikus szerint ez nem helyettesítheti a törvényt.

Toller László, a bizottság MSZP-s alelnöke mind az ülés elhalasztása, mind az elmúlt napokban tett nyilatkozatai miatt bírálta Baloghot. Simicskó István (Fidesz) szerint a napirenden nem szerepelt olyan téma, ami miatt szükség lett volna a C típusú vizsgálat meglétére. Ő is, és mellette több tag is javasolta, hogy legalább tanulmányozzák át a bizottság ügyrendjéről szóló elnöki, illetve MSZP-s javaslatokat, ám erre nem került sor.

A bizottsági ülést végül kedd délután öt órára halasztották, a tagok a bizottság ügyrendjéről vitáznak majd. Az elnök reményét fejezte ki, hogy addigra meglesz az állambiztonsági vizsgálat eredménye is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről