Megfenyegették a Medgyessy-bizottság elnökét

Vágólapra másolva!
A hétvégén életveszélyesen megfenyegették Balogh Lászlót, a Medgyessy Péter miniszterelnök múltját vizsgáló bizottság elnökét. Balogh a rendőrséghez és a telefontársasághoz fordult az ügyben, feljelentést azonban nem tett. A bizottság keddi ülésén elfogadta a meghallgatandók körét.
Vágólapra másolva!

Balogh László, a Medgyessy-bizottság MDF-es elnöke a keddi ülésen arról számolt be, hogy ismeretlen személyek szombaton őt, vasárnap pedig a születésnapját ünneplő gyermekét fenyegették meg életveszélyesen. Az [origo]-nak azt mondta: a rendőrséghez és a telefontársasághoz fordult az ügyben, hogy kiderüljön, honnét jött a hívás. Feljelentést azonban még nem tett, mint mondta azért, "mert nem járt rendőrség közelében".

A Medgyessy-bizottság elnöke a Társalgóban/itthon/20020722balogh.htmlKérdezze ma 16 órakor Balogh Lászlót! Nincs adat D-209-ről a Történeti Hivatalban/itthon/20020723nincs.html

A bizottság az ülésen elfogadta a meghallgatandók körét. E szerint a főcsoportfőnököket, a belügyminisztereket és a pénzügyminisztereket hallgatják meg, azon belül is először az 1978 és 1990 között tevékenykedőket. Az adott időszakban 4 főcsoportfőnök, 5 belügyminiszter (közülük egy meghalt) és 2 pénzügyminiszter volt. Emellett minden iratot bekérnek.

Balogh László ugyanakkor nem zárná ki azt sem, hogy a pártelnökök meghallgatására is sor kerüljön. Ezt azzal indokolta, hogy a ´70-es, ´80-as években a pártvezetőknek domináns szerepük volt.

Medgyessy Péter miniszterelnök hivatalosan is válaszolt a bizottság megkeresésére. Levelében megerősítette, hogy augusztus 1-jén a délelőtti órákban áll a képviselők rendelkezésére.

Az ülésen az ellenzék és a kormánypártok kölcsönösen időhúzással vádolták egymást. Az ellenzéki pártok azt kifogásolták, hogy Lamperth Mónika belügyminiszter nem válaszolt határidőig a hozzá intézett levélre. A kormánypártok pedig feleslegesnek minősítették a Fidesz azon indítványát, hogy minden lehetséges iratot kérjenek be, és mindenkit hallgassanak meg, aki információval rendelkezhet.

Toller László, a bizottság MSZP-s alelnöke szerint a szóba jöhető személyek nagy része úgysem tud érdemi információt mondani, korhű dokumentumot pedig szerinte nem fognak találni - mondta az [origo]-nak. Hozzátette: nem fogják a bizottság mandátumának meghosszabbítását kérni.

A bizottság megkeresésére válaszolt Tóth András titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár. Közölte: nincs elvi akadálya, hogy az 1990 utáni titkosszolgálati minisztereket felmentsék a titoktartási kötelezettség alól.

A Történeti Hivatal válaszában pedig arról tájékoztatott, hogy nem találtak Medgyessyre vonatkozó dokumentumot.

A következő ülésre csütörtökön kerül sor. Ekkor meghallgatják az 1978 és 1990 között tevékenykedő összes pénzügyminisztert, főcsoportfőnököt és belügyminisztert. Pénteken pedig az 1990 után tevékenykedő titkosszolgálati minisztereket és belügyminisztereket hallgatják meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről