A Rába közel áll a kiszáradáshoz

Vágólapra másolva!
Nemcsak a Balaton vizének szintje süllyed, mint ahogy arról többször is beszámoltunk. Bokáig érő vízben lehet járni egyik folyónk, a valaha vadregényes Rába csaknem teljes alsó szakaszán.
Vágólapra másolva!

Néhány évtizede még csaknem 800 milliméter csapadék hullott évente a Rába vízgyűjtő területén. Az elmúlt évek átlaga viszont már nem éri el a 600 millimétert, és az idén még kevesebb lehet mondta a győri Reflex Környezetvédő Egyesület elnöke. Lajtman József szerint azonban önmagában ezzel nem lehet magyarázni, miért ilyen vízszegény a Rába. Szerinte felelőtlen emberi kezeknek is jelentős a szerepük ebben.

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium http://www.ktm.hu/

Az egykor kanyargó, gazdag ártervekkel rendelkező élőhelyből csatornát csináltak, amit két helyütt is duzzasztóművel szabályoznak. Az áramot is termelő ikervári mű felett még látható a folyó igazi arca, de a következő szakasz, a nicki duzzasztóig, már mesterséges világ, alatta pedig lassan kiszárad a meder. A Rába hazánk talán legszebb vadvízi evezőstúráinak helyszíne lehetne, de Nick alatt ma már a kenuk felfekszenek a mederfenékre. Még a veszélyre figyelmeztetni kívánó civil kezdeményezés, a többi községben tervezett "tutajszínházi" előadás is kudarcba fulladt: a vízi színpad fennakadt a homokzátonyokon.

A táj is sérül, hiszen a vízhiány miatt a talajvízszint egyre mélyül. Vágon például évek óta küzdenek a talajvíz megszökése után keletkezett károkkal. Az agyagpólyára épült falu 15-20 éves házai is végveszélybe kerültek, mert az alapok körül összezsugorodó agyagréteg nem kelő támaszték, így a falak megrepednek, roskadoznak. Lajtman szerint a kavics ma is folyó, túlzott mértékű kitermelése vissza nem fordítható természetkárosítás.

A megszokott mennyiség másodpercenként 35 köbméter a folyó sásvári szakaszán, ami az idén nyáron már nem egyszer 7 köbméterre csökkent - tájékoztatta a lapot az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője. Láng István elmondta: ebből 4 köbmétert, a minimálisan szükséges mennyiséget ekkor is elvezették Nicknél a Hanság vizes élőhelyeire, így tényleg alig maradt víz a főmederben.

A vízgyűjtőn nagyobb mennyiségű eső kellene. Ám tartós megoldást is keresnek. Megkezdődött egy ökológiai rehabilitációs program kidolgozása. Néhány helyen tervezik, hogy visszaállítják a folyó eredeti kanyarulatait, és akár földvásárlással is növelnék az ártereket. A terveket egyeztették a zöldekkel, a kompromisszumos változatot most az önkormányzatok elé viszik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről