A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Tagadnak a Medgyessy-bizottság szakértői

Vágólapra másolva!
Kiszely Gábor és Gorka Sebestyén is tagadta a Népszabadság értesülését, miszerint fennakadt volna a C-típusú nemzetbiztonsági átvilágításon. Kiszely az [origo]-nak kijelentette: a vizsgálatat lezárulása után az eredményről szóló igazolást hajlandó a sajtó útján a nyilvánosság elé tárni. A szekértők jogi lépéseket tesznek, amennyiben a vizsgálatok nem igazolják a lap állításait.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság információi szerint a Medgyessy-bizottság két ellenzéki pártok által felkért szakértője is fennakadt a C-típusú nemzetbiztonsági vizsgálaton. A lap úgy tudja: mind Gorka Sebestyénnél, mind Kiszely Gábornál különös állambiztonsági kockázatokat állapítottak meg a Nemzetbiztonsági Hivatal illetékesei.

Gorka Sebestyén, az ellenzéki pártok által felkért, de az egész bizottság támogatását bíró szakértő kettős brit-magyar állampolgár. A lap úgy tudja, hogy Gorka különös állambiztonsági kockázatok miatt fennakadt a C-típusú vizsgálaton. A bizottság elnöke által felkért Kiszely Gábornak, a Terror Háza szakmai igazgatójának - aki német állampolgár - szintén hasonló okból húzódik az átvilágítása.

Kiszely Gábor az [origo]-nak válaszolva valótlannak nevezte a Népszabadság állítását. A szakértő szerint érdekes, hogy a lap egy olyan nemzetbiztonsági vizsgálat végeredményéről nyilatkozik, ami még le sem zárult. Az [origo] kérdésére, hogy külföldi állampolgársága nem jelenthet-e olyan kockázatot, amire a Népszabadság utalt Kiszely azt válaszolta: "Nem tudok olyan jogszabályról, ami szerint egy külföldi állampolgár nagyobb állambiztonsági kockázatot jelentene, mint egy magyar. A vizsgálat időtartamát ez a tény nem hosszabíthatja meg."

Kiszely nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, hogy külföldi állampolgárságán kívül találhatott-e vele kapcsolatban egyéb kockázati tényezőket a Nemzetbiztonsági Hivatal, de kijelentette: a C-típusú nemzetbiztonsági vizsgálat eredményéről az érintettek is kapnak értesítést, amit hajlandó a sajtó útján a nyilvánosság elé tárni. Az igazgató jogi lépéseket helyezett kilátásba, amennyiben a lap állításait nem igazolják a vizsgálatok.

Gorka Sebestyén az MTI-nek nyilatkozva Tóth András, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár nyilatkozatára emlékeztetett, ami szerint a vizsgálat még folyamatban van. A szakértő csütörtökön helyreigazítási kérelmet intézett a személyét erintő megállapítások miatt a Népszabadsághoz.

A bizottság öt szakértővel dolgozik. Ezek közül három már megkapta a C-típusú átvilágításának eredményét. A bizottság tagjai által közösen felkért két szakértő közül az egyik, valamint az MSZP és a Fidesz szakértője már részt vehet zárt üléseken és megtekinthet titkos dokumentumokat is. Balogh László, a bizottság MDF-es elnöke szerdai sajtótájékoztatóján ismét kifogásolta, hogy a bizottságnak csak a valamilyen formában a kormánypártok által is támogatott szakértői kapták meg az átvilágítást igazoló papírt.

Balogh László az [origo]-nak elmondta, hogy a bizottság elnökeként egyedül ő jogosult információkat kapni az átvilágítások állásáról. Hozzátette: amennyiben a hírlapi információk beigazolódnak, eljárást indít titoksértés vétsége miatt, amennyiben a lap állításai hamisnak bizonyulnak, akkor pedig az érintettek fognak helyreigazítást kérni.

Balogh szerint minden kiszivárogtatás az NBH tekintélyét rombolja. "Ez nem egyéb, mint egy szocialista trükk. A szocialisták kommunikációs háborút vívnak, mert ajándék nekik minden perc, amiben nem Medgyessy Péter titkosrendőri múltjával foglalkozunk" - fogalmazott a bizottság elnöke.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!