A Csatornázási Műveknél tervszerűen folyik a védekezés

Vágólapra másolva!
A Budapest árvízvédelmét ellátó Fővárosi Csatornázási Művek Részvénytársaság megtette a szükséges intézkedéseket a főváros védelme érdekében az elrendelt rendkívüli árvízvédelmi készültségnek megfelelően, amelyet a legfrissebb előrejelzések szerint augusztus 18-án vasárnapra becsült 873 centiméteres vízállás miatt léptettek érvénybe.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Csatornázási Művek a vízmagasság kritikus szintre emelkedése óta folyamatosan elzárta a csatornakiömlőket - amelyeken a magas vízállás miatt visszafolyhatott volna a szennyvíz -, és 64 átemelő szivattyút üzemelt be, hogy a "mentett oldalról" a csatornákba emelje a szennyvizet, és biztosítsa a folyamatos szennyvízelvezetést és -tisztítást a főváros számára.

A patakok partja mentén meghosszabbította a védelmi vonalat, hogy megakadályozza a víz betörését a patakok felől. 140 helyen zárta el a veszélyeztetett átjárókat, árvízvédelmi kapukat árvízvédelmi gerendákkal, homokzsákokkal, illetve erősítette, magasította Budapest 89 kilométer hosszú árvízvédelmi rendszerét.

Árvíz Európában - az [origo] cikkgyűjteménye/itthon/20020813arviz.html

A vállalat 150 árvízvédelmi és vízügyi szakembere dolgozik folyamatosan a védekezési munkákban. Az Alterra Kft., a Penta Kft., Épkermez Kft., valamint az FCSM Mélyépítő Kft. 180 képzett munkatársa 58 szállítójárművel és 29 földmunkagéppel vesz részt a védekezési munka legnehezebb pontjain.

Jelentős erőkkel megkezdték a Margitsziget 5,5 kilométeres partszakaszának mintegy 50 centiméterrel történő magasítását, amelyhez 200 katona segítségét is igénybe vették.

A Római-parton 1200 méter hosszban erősítették meg a gátat. A szükséges fővédvonali zárások elvégzése a terveknek megfelelően folyik. A kiépített fővédvonalakon árvízi jelenség, vízkilépés nem fordult elő. A csatornamű üzemeltetése zavartalanul folyik, nem volt üzemzavar az árvízvédelmi átemelési pontokon. "A védművek 10 méteres vízmagasságig megbízható védelmet nyújtanak" - áll Kepecs György, a vállalat vezérigazgatója által kiadott közleményben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről