Már mindenhol apad a Duna

Vágólapra másolva!
Csütörtök reggel Mohácsnál tetőzött a Duna, de itt már nem mértek rekord vízállást. A várostól északra mindenhol apad a folyó, az árhullám tetőzése még ma elhagyja az országot.
Vágólapra másolva!

A Duna csütörtök reggel 925 centiméteres vízszinttel Mohácsnál tetőzött, ez az érték 59 centiméterrel maradt el az 1965-ben mért maximumtól. A tetőzést követően Mohácsnál még délelőtt megkezdődik az apadás. Mohácsnál az árhullám tetőzése még csütörtökön átlépi az országhatárt, vasárnapra hagyja el teljes mértékében a Duna magyar szakaszát. Ekkor lényegében mindenhol megszűnik az árvédelmi készültség.

Árvíz Európában - az [origo] cikkgyűjteménye/itthon/20020813arviz.html

A Mohács fölötti teljes magyar Duna-szakaszon csütörtökön is folytatódott a vízszint csökkenése. A tetőzések óta a Szigetközben több mint 5 méterrel, Budapestnél csaknem 2,5 méterrel, Dunaújvárosnál 128 centiméterrel apadt a folyó, és mérséklődött a vízszint Gemenc térségében is. A csütörtökre virradó éjszaka ennek ellenére még jelentős erőknek kellett védekezni Bátán, Dunaszekcső térségében, és a bajai Petőfi-szigeten.

Budapesten csütörtökön a pesti alsó rakparton és a budai alsó rakpart nagy részén befejeződött az útburkolat megtisztítása, fertőtlenítése, és megindulhatott a forgalom. Ezzel egy időben a Margit-szigeten megkezdték a körgáthoz felhasznált 130 ezer homokzsák felszedését. A vizes, homokkal teli és összetömörödött zsákokat nehéz kiemelni a nyúlgátból, s így ez a munka feltehetően egy hétig is eltarthat. A főváros fölötti Duna-szakaszon is teljes erővel megindult a homokzsákok és az egyéb védekező anyagok összegyűjtése, és a vízzel elárasztott területek, kutak, utak takarítása és fertőtlenítése.

A Dunán jelenleg összesen 600 kilométer hosszú szakaszon van érvényben első-, másod- és harmadfokú árvízvédelmi készültség. A Szigetközben, főként a megsérült zsilipek környékén, 18 kilométer hosszú szakaszon védik az árvédelmi vonalat a harmadfokú készültséggel, Ercsitől a déli országhatárig másodfokú készültséggel védekeznek, és a folyó többi magyar szakaszán első fokú készültségben figyelik a fővédelmi vonalakat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről