Vágólapra másolva!
Újabb négy jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az Országos Választási Bizottság hétfő délutáni ülésén, így már összesen 60 szervezet indulhat az októberi önkormányzati választáson.
Vágólapra másolva!

A testület nyilvántartásba vette a Nyugdíjas Klubok és Idősek az Életet az Éveknek Országos Szövetségét, a Cigánycsaládok Érdekvédelmi Egyesületét, valamint a Magyarországi Ruszinok Szervezetét. Az OVB nyilvántartásba vette a Magyar Kisgazda és Polgári Pártot is, amelynek kérelmét szeptember 5-i ülésén még azzal utasította el, hogy beadványában nem csatolta a törvényben előírt jogerős bírósági végzést a szervezet nyilvántartásba vételéről. Az említett dokumentumot a szervezet időközben eljuttatta az OVB-hez, így elhárult az akadály a nyilvántartásba vétel elől.

Az OVB egy magánszemély beadványa nyomán állásfoglalást is kiadott a töredékszavazatok kompenzációs listára történő beszámításával kapcsolatban. Az állásfoglalás utal arra, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény rendelkezik arról, hogy a vegyes választási rendszerben az egyéni választókerületi jelöltre leadott szavazatok mely esetben minősülnek töredékszavazatnak, és azokat mely kompenzációs listán kell figyelembe venni.

Újabb jelölőszervezetet vett nyilvántartása az OVB/itthon/20020905ujabb.html

A törvény értelmében így ha több jelölőszervezet közösen állít egyéni választókerületi jelöltet, akkor a közös jelölt valamennyi töredékszavazata a pontosan ugyanazon jelölő szervezetek által állított közös kompenzációs listára kerül. Ha ilyen kompenzációs lista nincs, a közös jelölt állításában részt vevő jelölőszervezetek önálló, azaz nem más jelölőszervezettel közösen állított kompenzációs listáira kerül a töredékszavazatok megfelelő hányada.

A törvény értelmében a töredékszavazatoknak a jelölőszervezetre eső hányada elvész, ha a közös egyéni választókerületi jelölt állításában részt vevő szervezet nem állít önálló kompenzációs listát, vagy ha olyan közös kompenzációs lista állításában vesz részt, amelyet nem pontosan ugyanazok a jelölőszervezetek indítanak, amelyek a jelöltet állították. Az OVB következő ülését várhatóan pénteken tartja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről