A többség egységes köztévét akar

Vágólapra másolva!
A megkérdezettek 21 százaléka támogatja a köztévé ideológiai alapon való kettéosztását, a többség (68 százalék) elutasítja - derül ki a Medián felméréséből. Ebben a kérdésben a jobboldal is megosztott, noha Orbán Viktor exminiszterelnök állt ennek a kezdeményezésnek az élére.
Vágólapra másolva!

A lakosság több mint háromnegyede hallott arról, hogy Orbán Viktor volt miniszterelnök polgári körök alakítására buzdította híveit. Közöttük azonban kétszer annyian (50 százalék) vannak azok, akik nem rokonszenveznek ezzel az elképzeléssel, mint akiknek tetszik a volt miniszterelnök által kezdeményezett mozgalom (24 százalék) - olvasható a Népszabadságban a Medián közvélemény-kutató cég felmérése. Az nem meglepő, hogy a kormánypárti szavazók egyöntetűen elutasítják az ellenzéki pártok mozgalmi politizálását, ám az ellenzéki oldalon sem tökéletes az egyetértés.

Ennél is kevésbé ismert és népszerű Orbán másik ötlete a két közszolgálati csatorna létrehozásáról. Azt csak a megkérdezettek 23 százaléka tudta felidézni, hogy a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör tüntetésén mi is volt Orbán fő követelése, de miután a kérdezőbiztosok elmondták, hogy a közszolgálati tévé ideológiai alapon történő kettéosztásáról van szó, ezzel a megkérdezettek 21 százaléka értett egyet, míg a többség (68 százalék) elutasította. A kérdés élesen megosztja az ellenzéki szavazókat: körükben is csak szerény többségben vannak a javaslat támogatói.

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet szeptember 11-én és 12-én a felnőtt népességet reprezentáló 600 fős mintán a Népszabadság megbízásából telefonos felmérést készített a polgári körökről és a Magyar Televízió előtti tüntetésről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről