A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Áder Orbánt védte a parlamentben

Vágólapra másolva!
Heves vita alakult ki napirend előtt az Országgyűlés keddi ülésén Orbán Viktor uniós csatlakozással kapcsolatos kijelentései miatt. Áder János, a Fidesz frakcióvezetője szerint bagoly mondja verébnek, amikor a kormánypártok politikai zsarolást emlegetnek ezzel kapcsolatban. Kovács László külügyminiszter viszont cinizmussal vádolta az ellenzéki pártot.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor EU-csatlakozással kapcsolatos kijelentései körül folyt különböző bekiabálásokkal, fújolásokkal tarkított napirend előtti vita a parlamentben kedden. Áder János, a Fidesz frakcióvezetője szerint bagoly mondja verébnek, amikor a kormánypártok politikai zsarolást emlegetnek Orbán kijelentéseivel kapcsolatban. A politikus felemlegette, hogy annak idején az MSZP egy vita miatt nem támogatta a NATO-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítást, és elutasította Martonyi János akkori külügyminiszter egyeztetési kezdeményezését.

Áder János szerint a volt miniszterelnök szavait úgy kell érteni, hogy a magyar gazdák, a kis- és középvállalkozók helyzetén kellene javítani. Medgyessy Péter kérdésére, hogy akarnak-e csatlakozni az EU-hoz, a frakcióvezető úgy válaszolt: igen, de jól.

Kovács László külügyminiszter cinizmussal vádolta a Fideszt a kérdés kapcsán. Szerinte az EU-bővítés olyan esélyt ad, amilyet Szent István óta nem kapott Magyarország. Szavaira ekkor élénk bekiabálások hallatszottak a Fidesz padsoraiból: "a KGST-nél is ezt mondtad". Kovács idézte a Fideszt: "erős országként kell csatlakozni", de hozzátette: egy rossz földtörvény és a Fidesz-klientúra közötti pénzosztogatás nem erősíti az országot.

A külügyminiszter a Fidesz által hangoztatott, három százaléknál magasabb béremelést is cinikusnak minősítette, mivel az előző ciklusban volt olyan év, amikor csak 1,5 százalékos reálbéremelkedés volt, és a jelenlegi alacsony, 2,9 százalékos gazdasági növekedés is az Orbán-kormányzás következménye szerinte.

Kuncze Gábor SZDSZ-elnök is felszólalt az ügyben. A pártelnök megismételte tegnapi szavait, miszerint a Fidesz kalandorpolitikát űz, és tovább folytatják az ország megosztását. Kuncze szerint a fideszesek pillanatnyi érdekeknek vetik alá a stratégiai kérdéseket. Hozzátette: a csatlakozási feltételeket az esetek döntő többségében már az előző kormány idején kialakították, ekkor 24 fejezetet zártak le.

Orbán Viktor hétfőn, egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei választási fórumon megismételte korábbi kijelentéseit: az ellenzéknek csak akkor szabad közreműködnie az Európai Unióhoz történő csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosításban, ha néhány feltétel ehhez teljesül. A volt miniszterelnök szerint, ha az ország rosszul csatlakozik az Unióhoz, akkor ennek hosszú ideig érezhető lesz a hatása. Rossz csatlakozás esetén magyar vállalatok, agrárgazdaságok tízezrei mennek tönkre, mert nem tudják majd állni a versenyt, s az egekig fognak szökni az árak is - mondta Orbán.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!