A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMészáros Krisztofer
11:00TornaBodzás gyakorlat
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:30AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Nem kaptak lakást azok a romák, akiket 12 napja lakoltattak ki egy Paks közeli tanya életveszélyessé vált házából. A paksi önkormányzat 5 millió forintot ad a kitelepített 6 családnak lakásvásárlásra, de a környékbeli falvakban senki sem akarja, hogy a romák odaköltözzenek. A többgyerekes családok katonai sátrakban laknak.
Vágólapra másolva!

Paks önkormányzatának jegyzője az [origo]-nak elmondta: a polgármesteri hivatal fölajánlotta, hogy 5 millió forintért megveszi a lebontásra ítélt lakást, aminek az árából a romák új lakást vehetnek maguknak. Mivel nem akarunk összetűzésbe kerülni más településekkel, rájuk bízzuk, hogy hová szeretnének költözni - mondta el a jegyző. A hivatal a katasztrófavédelem sátraiban helyezte el a romákat, és a kisgyerekek étkeztetésében is segít. Blazsek Balázs reméli, hogy még kedden találnak lakást a romák.

Solt Sándor, a Paksi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke szerint korántsem kielégítő a hivatal hozzáállása. A sátrak nem védnek a hidegtől, nem lehet főzni, így hideg élelemmel kell beérniük, ha van. Solt szerint a polgármesteri hivatal csak a hétvégén biztosította a gyerekeknek az étkezését. "Én annyit tudtam tenni, hogy két családot és a gyerekeket beköltöztettem a kisebbségi önkormányzat épületébe, de hogy mi lesz a többiekkel, azt senki sem tudja" - fakadt ki a roma vezető.

Solt állítja, hogy a város katasztrófavédelmi helyzetekre fenntartott lakásaiba is beköltözhettek volna a romák. "A környező falvakban elterjedt a híre, hogy a Bedő-tanyai cigányok lakást keresnek, és mivel senki sem akarja egy cigánynak eladni a házát, lehet, hogy fedél nélkül maradnak"- fogalmazott.

A Paks közeli Fadd település önkormányzata tüntetést is szervezett volna, ha a roma családok a faluba költöznek. Fadd jegyzeője az [origo]-nak elmondta: az otthon nélkül maradt romák helyzetét a paksiaknak kell rendezniük.

A roma családokat azért költöztették ki a Bedő-tanyai épületből, mert az életveszélyessé vált. Az épület kényszerbontását a polgármesteri hivatal elrendelte.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!