Integrációs terv Jászladánynak

Vágólapra másolva!
A Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) társadalmi integrációs programot dolgozott ki a jászladányi konfliktus feloldására. A stratégia megvalósítását 2-3 hónapon belül el lehet kezdeni, amennyiben helyreáll a társadalmi párbeszéd a két táborra szakadt településen.
Vágólapra másolva!

Horváth Aladár, az RPA vezetője elmondta: "A Jászladányban kialakult súlyos problémát iskolai eszközökkel nem lehet megoldani, és mivel az önkormányzat nem változtat jelenlegi álláspontján, így nekünk kell tenni valamit." A település részére kidolgozott programban szerepel, hogy a társadalmi integráció érdekében a települési önkormányzatnak fel kell hagynia az eddigi elképzeléseivel, és új szemlélettel kell kezelnie a dezintegrálódott jászladányi roma közösséget.

Az integrációs javaslatot Hell István újságíró tanulmányai alapján készítették el. Hell a múlt évben egy teljes hónapot töltött a községben, hogy tanulmányozza a történteket. A program nagy hangsúlyt fektetne a demokratikus párbeszéd megteremtésére, az oktatási krízis kezelésére, a foglalkoztatásra. Horváth Aladár kiemelte: a javaslatról újabb vitát kezdeményeznek az érintett minisztériumok és politikai államtitkárságok bevonásával, és remélik, hogy Jászladány vezetése ezúttal tárgyalóasztalhoz ül.

Horváth reményét fejezte ki, hogy mielőbb megkezdhetik a tárgyalásokat az érintettekkel, és pár hónap múlva elkezdődhet a munka. A polgárjogi vezető az [origo] kérdésére elmondta: az esetről Medgyessy Péter miniszterelnökkel még nem tárgyalt.

Mint arról az [origo] korábban már beszámolt, a jászladányi alapítványi iskola működési engedélyét augusztus 30-án visszavonta a Megyei Közigazgatás Hivatal, mert az önkormányzat úgy adta bérbe a települési általános iskola tantermeinek részét a magániskolának, hogy ehhez nem kérte a helyi cigány önkormányzat beleegyezését. A kisebbségi önkormányzat szerint az iskola - mivel a tandíj miatt nem járhatnak oda a kevésbé tehetős cigánycsaládok gyerekei - kirekesztő jellegű. Ezt az álláspontot képviseli a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa és az Oktatási Minisztérium is. Mádl Ferenc köztársasági elnök is megpróbált közvetíteni az érintettek között, ami nem sikerült. Az iskola megszüntetése miatt csütörtökön demonstrációt terveznek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről