A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2

Újra börtönbe kerülhet Tasnádi

Vágólapra másolva!
Salgó László országos rendőrfőkapitány szerint meg kellene vizsgálni, hogy továbbra is indokolt-e Tasnádi Pétert házi őrizetben tartani. Mivel Tasnádi eddig tizenötször szegte meg a házi őrizet szabályait, elképzelhető, hogy ismét előzetes letartóztatásba helyezik, és így visszakerül a börtönbe. Tasnádi ügyvédje szerint jogilag továbbra sem állnak fenn az előzetes letartóztatás feltételei.
Vágólapra másolva!

Az országos rendőrfőkapitány Lamperth Mónika belügyminiszter utasítására kivizsgálta Tasnádi Péter házi őrizetének körülményeit. Salgó László megállapításairól levélben beszámolt Polt Péter legfőbb ügyésznek is. E szerint Tasnádi augusztus 11-ig összesen 15 alkalommal sértette meg a házi őrizetéről szóló bírósági határozatot. Ezért a rendőrség szerint kérdéses, hogy indokolt-e a továbbiakban fenntartani a házi őrizetet. Így elképzelhető, hogy ismét előzetes letartóztatásba helyezik Tasnádit, és visszaviszik a börtönbe.

Szikinger István, Tasnádi Péter védőügyvédje szerint Salgó Lászlónak nem volt joga Tasnádi házi őrizetével kapcsolatos levelet írni az ügyészségnek. Az igazságszolgáltatás feladata ugyanis eldönteni, hogy házi őrizetben marad-e védencem - mondta.

Az ügyvéd elmondta, hogy szerinte még akkor sem lehetne letartóztatni Tasnádit, ha folyamatosan megszegné a házi őrizet szabályait. Előzetes latartóztatásba ugyanis azokat a vádlottakat helyezik, akiknél a bíróság szerint fennáll a szökés, elrejtőzés, bűnismétlés veszélye. Azért viszont nem lehet valakit megfosztani szabadságától, mert később ér vissza engedélyezett kimenőjéről lakásába.

Szikinger bírálta a rendőrség korábbi magatartását is védencével kapcsolatban. A rendőrök ugyanis azt kifogásolták, hogy - szerintük a bírósági határozattal ellentétesen - elhagyta Budapestet, egy másik esetben pedig a Moulin Rouge mulatóba ment "ügyeit intézni". Az ügyvéd szerint azonban a rendőrök - mivel állandóan követik Tasnádit kimenői során - bármikor figyelmeztethették volna a vélt szabálytalanságra.

Tasnádi Pétert aljas indokból, felbujtóként elkövetett súlyos testi sértés bűntettéért első fokon, nem jogerősen 4 év 6 hónapra ítélték és májusban házi őrizetbe helyezték. Ezt megelőzően két és fél évet már előzetesben töltött. Tasnádi heti kétszer 4 órára vagy heti egyszer 8 órára hagyhatja el házát, ahol a rendőrség állandó ügyeletet tart. A házon kívül töltött időben is rendőri kíséretet kap, de a rendőrség szerint ekkor sem szólhatnak rá, ha túllépi a megszabott időt, csak feljegyzést készítenek a szabálytalanságokról.

Horányi Miklós, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az [origo]-nak korábban azt mondta, Pol Péter legfőbb ügyész rövid időn belül válaszol Salgó László levelére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!