A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Négypárti nyilatkozat a paksi romák ügyében

Vágólapra másolva!
Közös felhívást tesz közzé a négy parlamenti párt a paksi romacsaládok vesszőfutásáról, melyben az alkotmányos jogok tiszteletben tartására hívnak fel. A közös nyilatkozat kiadását Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman kezdeményezte.
Vágólapra másolva!

A négy parlamenti frakció képviselői várhatóan a jövő héten közös nyilatkozatot adnak ki a paksi romák kálváriája nyomán kialakult helyzetről, melyben elítélik az érintett roma családok alkotmányos jogainak megsértését - állapodtak meg a parlament emberi jogi, kisebbségi bizottságában, ahol e témában tartottak meghallgatásokat. A szöveget a jövő héten a négy párt egy-egy képviselője közösen állítja össze, amelyet majd a bizottság is megvitat.

A romaügyi politikai államtitkár nem vett részt a meghallgatáson, mivel jelenleg Pakson tájékozódik a helyzetről. Helyettesítették az ülésen az Országos Cigány Önkormányzat elnökét, Farkas Flóriánt is, aki tagja a kisebbségi bizottságnak.

Az ülésen Teleki László, a Miniszterelnöki Hivatal romaügyi politikai államtitkárának munkatársa, Berki Judit kabinetfőnök adott tájékoztatást a paksi romák helyzetéről. A kabinetfőnök beszámolt a hivatal ez ügyben folytatott tájékozódásának eredményeiről, valamint felolvasta a paksi jegyzőnek az államtitkár hivatalához intézett levelét.

A levél egyebek mellett azt tartalmazza, hogy a hivatal dolgozói a törvényen felül tettek eleget kötelezettségeiknek a roma családokkal kapcsolatos ügyintézés során. Az írásból az is kiderül, hogy Bedőtanyán az életveszélyesnek nyilvánított épületek helyén zártkeri ingatlanokat kívánt létrehozni az önkormányzat, azok számára, akiknek hasonló ingatlanjai egy útépítés miatt kisajátításra kerülnek.

A kabinetfőnök felhívta a bizottság tagjainak figyelmét, hogy a jelen ügyben, de több más esetben is egyre gyakrabban sértik meg, nem csak az állampolgárok, hanem a hivatalos személyek is az alkotmányos jogokat. Emiatt az államtitkárság szükségesnek tartja egy olyan állásfoglalás kiadását, amely figyelmezteti az érintetteket, de az egész tárdsadalmat az alkotmányos jogok betartására. Berki Judit kiemelte, elvárják, hogy az államigazgatásban dolgozó szakemberek határolódjanak el az ilyen esetektől.

A bizottsági ülésen felszólalt Kaltenbach Jenő, a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa is, aki arra hívta fel a parlamenti pártokat, hogy közös állásfoglalással figyelmeztessenek az alkotmányos jogok tiszteletben tartására. Az ombudsman szerint az ilyen ügyekben hatékony jogi és jogalkalmazási lépések, valamint hatékonyabb szankciók szükségesek. A kisebbségi jogok biztosának hivatala korábban vizsgálatot is indított az ügyben.

A Pakshoz tartozó Bedőtanyán lakó romák házát az önkormányzat leromboltatta életveszélyre hivatkozva. A fedél nélkül maradt családoknak a környéken lévő falvakban vásároltak volna házakat, azonban a környező települések tiltakoztak ez ellen. Németkéren például lincshangulat alakult ki, mert az egyik házat a paksi vezetés megvette egy roma családnak, azonban nem tudtak beköltözni, mert a falusiak szétverték a házukat. Dunaszentgyörgyön pedig egy ingatlant - amelyben az egyik roma résztulajdonos volt - az önkormányzat gyorsan megvásárolta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!