Román külképviseleti iroda nyílt Budapesten

Vágólapra másolva!
Azt szeretnénk, hogy mind politikai, gazdasági, parlamenti szinten, mind pedig a turizmusban a román-magyar kapcsolat tovább fejlődjön és erősödjön - mondta Adrian Nastase román miniszterelnök a román nemzeti idegenforgalmi külképviseleti iroda ünnepélyes megnyitóján pénteken Budapesten.
Vágólapra másolva!

A román miniszterelnök szavai szerint ez az iroda bizonyítékként kell hogy szolgáljon a románoknak és a magyaroknak egyaránt arra, hogy nagyon sok közös érdekünk van. - A kapcsolat nem korlátozódhat csupán a kisebbségi problémakörre vagy a státustörvény kérdésére - szögezte le a miniszterelnök.

Hangsúlyozta: meg kell érteni, hogy Magyarország segítsége természetes a Romániában élő magyar közösség számára, a román államnak hasonlóan kell eljárnia a magyarországi román közösséggel. Egyébként pedig az európai normákat és alapelveket kell érvényesíteni - tette hozzá. - Remélem, hogy ennek az irodának a segítségével további érveket sorakoztathatunk fel a magyar turisták számára, hogy látogassák meg Romániát, nemcsak Erdélyt, hanem az ország más tájait is - mondta a román miniszterelnök.

Pál Béla, a Miniszterelnöki Hivatal turizmusért felelős államtitkára elmondta: ez az iroda a turizmus fontosságát jelzi a két ország számára. Mint fogalmazott, tovább erősíti a politikai, gazdasági kapcsolatokat a két ország között.

Dan Matei Agathon román turisztikai miniszter a megnyitó utáni sajtótájékoztatón elmondta: Magyarországról eddig az idegenforgalomba mintegy 150 millió dollár értékű befektetés érkezett, amit tovább szeretnének növelni. Mint mondta: a privatizáció ebben az ágazatban már befejeződött, jelenleg új szállodák építésére várják a befektetőket.

A tájékoztatás szerint a Romániából Magyarországra látogatók száma 2001-ben 4,3 százalékkal emelkedett 2000-hez képest, 2002. első kilenc hónapjában a látogatók száma meghaladta a 4,8 milliót. Ez 12,6 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest. A Magyarországról Romániába irányuló turistaforgalom 1998-tól folyamatosan emelkedett, 2001-ben elérte az 1,13 millió főt, ami 36 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről