A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

A mentőket is perelnék a megégett fiú miatt

Vágólapra másolva!
Nem kizárt, hogy a mentőszolgálat ellen is keresettel élnek azok a hozzátartozók, akik egy 1998-ban megégett és sérüléseibe belehalt fiú ellátása ügyében indítottak eljárást egy fővárosi kórház és a tűzoltóság ellen. A fiút - aki egy gyújtogatás miatt szenvedett halálos égési sérülést - a mentők kórházról kórházra szállították, mire az egyik intézmény fogadta.
Vágólapra másolva!

A mentőszolgálat munkatársainak meghallgatásával folytatódott a Fővárosi Bíróságon az a per, amelyet egy gyújtogatás áldozatainak hozzátartozói indítottak a fővárosi Szent István Kórház és a Budapesti Tűzoltóság ellen. A tűzben, melyet az érintett család egyik haragosa okozott 1998-ban, hárman vesztették életüket. Ketten a helyszínen, egy fiatal fiú pedig kórházba szállítása után halt meg. A gyújtogatót életfogytig tartó börtönre ítélte elsőfokú ítéletében a Fővárosi Bíróság.

A felperesek szerint a tűzoltók eleve késve érkeztek ki a tűzhöz, és utána is hosszú időbe telt, amíg kiszabadították a fiút - aki a tűz keletkezésekor még sértetlenül kiabált az erkélyről. Mire a tűzoltók kiérkeztek, az áldozat testének 90 százaléka már megégett. A sérültet szállító mentők is késtek, mivel az ügyeletes égési sérülteket ellátó kórház - a Szent István kórház Kun utcai égéssebészete - nem tudta fogadni őket, és először olyan kórházba vitték a sérültet, ahol nem tudták ellátni őt.

A mentőszolgálat munkatársainak tanúvallomásaiból kiderült, hogy a súlyos, életveszélyes állapotban lévő sérülttel először az ügyeletes traumatológiára - a IV. kerületi Árpád kórházba - irányították őket a diszpécserek, mivel az ügyeletes égéssebészet nem tudta őket fogadni. Megérkezve azonban kiderült, hogy ott nem tudják ellátni a fiút. A mentők ezután a János kórházba vitték a beteget, miközben két-három óra is eltelt. Az akkori mentősök beszámoltak arról is, hogy az először érkezett kocsiban látták el a sérültet, egy rohamkocsi orvosának a segítségével.

A felperes képviselője bizonyítási indítványaiban kérte: szerezzék be a mentős diszpécserek rádióbeszélgetéseinek és a tűzoltóság tűzjelző vonalának a felvételeit. Az ügyvéd a tárgyalás végén megjegyezte, nem kizárt, hogy a mentőszolgálat ellen is eljárást indítanak.

A tűzoltóság képviselője a késéssel kapcsolatban az [origo]-nak elmondta, hogy eleve késve kapták akkor a riasztást, mivel a tűzjelzés a rendőrségen keresztül érkezett hozzájuk. A riasztást követően azonban hamar a helyszínre értek.

Meghalt a Kecelen összeégett kisfiú/itthon/20011117meghalt.htmlKiengedték a kórházból a megégett tassi gyerekeket/itthon/20020125kiengedtek.htmlTisztiorvosi vizsgálat kezdődött a megégett gyermekek ügyében/itthon/20011108tisztiorvosi.html

2001 őszén több olyan eset is előfordult, hogy a mentők kórházról kórházra szállítottak súlyos sérülteket, mivel egy-egy intézet nem tudta fogadni őket. Emlékezetes a keceli és a tassi gyerekek esete. Kecelen egy kazaltűzben sérült meg súlyosan két gyermek, akiket előbb Kiskunhalasra, majd Szegedre, ezt követően Budapestre, végül helikopteren Miskolcra szállítottak a mentők. A szükséges beavatkozásokat szakember vagy intenzív ellátás hiánya miatt egyik kórház sem vállalta. Tasson hasonló eset történt. Akkor három kisgyermek égett meg egy lakástűzben, ők másfél órás utazást követően kerültek kórházba.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!