Még nincs igény a magyar légtérre

Vágólapra másolva!
A honvédelmi miniszter szerint a kormány megfontolná és támogatná, ha az Egyesült Államok egy lehetséges iraki háborúhoz a magyar légtér használatát kérné Magyarországtól.
Vágólapra másolva!

Juhász Ferenc emlékeztetett arra, hogy korábban a parlament hozzájárult a légtérhasználathoz a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelem, illetve a "Tartós Szabadság" elnevezésű művelet kapcsán. Megjegyezte, hogy Magyarország és a környező országok légtere legfeljebb utánpótlási útvonalként szolgálhat.

Juhász Ferenc közlése szerint a térségben lévő országok közül szinte már mindegyik felajánlotta légterét az Egyesült Államok számára. A honvédelmi tárca vezetője kiemelte, hogy a légtér esetleges átengedése semmiféle kockázatot nem jelentene Magyarország számára. Egy ilyen jellegű hozzájárulás egyébként kétharmados parlamenti támogatottságot igényel - fűzte hozzá.

A Taszáron folyó kiképzés kapcsán Juhász Ferenc hangsúlyozta, hogy nem keveredett ellentmondásba a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő politikai államtitkárral, amikor hétfőn a honvédelmi bizottság előtt azt mondta: voltak olyan személyek a Taszárra érkező önkéntesek között, akikre a magyar szolgálatok mondták, hogy nem jöhetnek Magyarországra.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az államtitkár és az ő Taszárral kapcsolatos nyilatkozatai között "eltelt egy kis idő". Juhász Ferenc nem kívánta elárulni, hogy hány önkéntessel kapcsolatban döntöttek így a magyar szolgálatok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!