A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az utaskísérők figyelik a köhécselő utasokat

Vágólapra másolva!
Az ÁNTSZ azt kérte a Budapestre utaztató légitársaságoktól, hogy a légiutas-kísérők figyeljék a lázzal, levertséggel, köhögéssel küzdő utasokat, és jelentsék a földi személyzetnek, ha komolyabb betegség gyanúja merül fel. Ebben az esetben a reptérre érkező beteget azonnal megvizsgálják az orvosok. A szakemberek azt szeretnék megelőzni, hogy bejusson az országba az Ázsiából kiinduló, új típusú tüdőgyulladás kórokozója.
Vágólapra másolva!

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat fokozott felügyeletet tart Ferihegyen, minden tüdőgyulladás-gyanús utast még a reptéren megvizsgálnak, hogy elkerüljék az Ázsiából kiinduló, új típusú tüdőgyulladás kórokozójának bejutását az országba. Az ÁNTSZ azt kérte a Budapestre utaztató légitársaságoktól, hogy az utaskísérők még a levegőben figyeljék a lázzal, levertséggel, köhögéssel küzdő utasokat, majd jelentsék a földi személyzetnek, ha felmerül bennük a komolyabb betegség gyanúja - mondta az [origo]-nak Pető György, a Budapest Airport Rt. szóvivője.

Ebben az esetben a Ferihegyi reptérre érkező utast azonnal megvizsgálják az ÁNTSZ szakemberei, akkor is, ha az utas ezt nem kéri. Ungváry György országos tiszti főorvos elmondta: Magyarországon mind ez idáig nem találtak a szakemberek újfajta tüdőgyulladásos beteget. A légiutas-kísérők nem csak az Ázsiából érkező járatokon, hanem az összes járaton figyelik az utasokat, hiszen elképzelhető, hogy valaki például London érintésével jön egy ázsiai országból - mondta. Amennyiben mégis találnának betegeket, őket a Szent László kórház fogadja. Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint a betegség lappangási ideje 48 óra és 14 nap között változhat - tette hozzá.

Az Ázsiából kiinduló, légzési nehézségekkel járó betegség eddig Kanadában, Kínában, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Szingapúrban, Thaiföldön és Vietnamban jelent meg. Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb adatai szerint eddig 300-500 esetet regisztráltak világszerte, 9 halálesetről tudnak, amelyet valószínűleg az újfajta betegség okozott. Az esetek alacsony száma miatt utazási korlátozást sehol nem vezettek be - mondta Ungváry György. Elmondta, hogy az ÁNTSZ értesíti az orvosokat, mi a teendő, ha olyan beteg fordul hozzájuk, aki a közelmúltban keleti úton járt.

Világszerte óvintézkedéseket hoztak az új típusú tüdőgyulladás ellen. Ausztriában egyelőre megelégszenek a hatóságok azzal, hogy az Ázsiából és főleg a Szingapúrból érkező repülőgépek utasait orvosok kérdezik ki, és ha felmerül a fertőzöttség gyanúja, felszólítják őket, hogy menjenek el kivizsgálásra.

A fertőzés gyanúja akkor áll fenn, ha három tünet egyidejűleg teljesül, nevezetesen a betegnek 38 Celsius-fok feletti láza van, légzési nehézségekkel és/vagy köhögéssel küzd, és kapcsolatba került egy fertőzöttel, vagy az elmúlt hetekben járt Kínában, Hongkongban vagy Vietnamban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!