Medgyessy: Magyarország nem áll háborúban

Vágólapra másolva!
Medgyessy Péter miniszterelnök csütörtöki nyilatkozatában kijelentette: Magyarország nem áll háborúban és nem részese az Irak ellen hajnalban megindított háborúnak. A miniszterelnök megerősítette, hogy magyar katona nem vesz részt a fegyveres konfliktusban. Medgyessy reményét fejezte ki, hogy a háború a lehető legkevesebb áldozattal éri el célját, Irak lefegyverzését.
Vágólapra másolva!
Irak-oldalhttp://www.origo.hu/irakHírek és háttér az [origo] oldalán

Medgyessy azt követően juttatta el nyilatkozatát csütörtök reggel az MTI-hez, hogy megkezdődtek az Irak lefegyverzésére irányuló katonai műveletek.

Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

A Magyar Köztársaság kormánya sajnálattal veszi tudomásul, hogy az iraki diktatúra együttműködési szándékának hiánya miatt kimerültek az Irakra vonatkozó ENSZ BT-határozatok békés érvényesítésének lehetőségei. Magyarország kormánya bízik abban, hogy az Irakra vonatkozó ENSZ-határozatok kikényszerítése érdekében indított fegyveres akció a lehető leggyorsabban és a lehető legkevesebb áldozattal eléri célját - áll a kormányfő közleményében.

Medgyessy Péter emlékeztet arra, hogy a kormány az iraki válság kezdetétől a békés megoldás mellett állt ki. Rámutat: Irak nem élt a békés megoldás lehetőségével, több mint 10 éven át szembehelyezkedett a nemzetközi közösség elvárásaival. Az iraki diktatúra tömegpusztító fegyverei kockázatot jelentenek a nemzetközi közösségre, a nemzetközi biztonságra. A nemzetközi békét és biztonságot komolyan veszélyeztető helyzet felszámolása érdekében elkerülhetetlenné vált a katonai erő alkalmazása - fogalmaz Medgyessy Péter.

Balogh András, a miniszterelnök nemzetközi stratégiai tanácsadója az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország a mostaninál több támogatást nem ad a háborúhoz. A taszári bázis és a légtér átengedésén túl többet nem segít Magyarország Amerikának. Így a tanácsadó szerint sem tekinthető Magyarország hadviselő félnek.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

A kormányfő közleményében jelzi: Magyarország, összhangban az ENSZ, az EU és a NATO állásfoglalásaival érdekelt a nemzetközi terrorizmus és a tömegpusztító fegyverek felszámolásában, a nemzetközi stabilitás megőrzésében. Az Irakra vonatkozó ENSZ-határozatok következetes érvényesítése Magyarország biztonságát és érdekeit is szolgálja - szögezi le Medgyessy Péter. A közlemény szerint a kialakult helyzetben a Magyar Köztársaság kormányának minden lépését az ország biztonságának, állampolgárai nyugalmának garantálása, az ország biztonsági érdekeinek érvényesítése határozza meg.

A demokrácia szabályainak megfelelően a kormány ezt követően a parlamenti pártokat is tájékoztatja az iraki eseményekkel kapcsolatos fejleményekről, a Magyarország biztonsága érdekében meghozott intézkedéseiről - teszi hozzá Medgyessy Péter. A közleményből kiderül, hogy a kormányfő személyes tájékoztatást kért az ország biztonságáért felelős szervek, így az Országos Rendőr-főkapitányság, a határőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetőitől.

Németh Zsolt, a Fidesz alelnöke veszélyes precedensnek ítélte, hogy a háborúhoz nincs meg azoknak a nemzetközi szervezeteknek a felhatalmazása, amelyeknek Magyarország is tagja. Jelezte, hogy a Fidesz a parlamentben minden olyan intézkedést kész támogatni, amellyel a kormány a lakosság biztonságát kívánja szavatolni. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője sajnálatosnak tartja, hogy Irak ügyében a NATO tagországai megosztottak, és Európa sem tudott egységes álláspontot elfoglalni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!