Szakképzetlen orvosok kezelik az allergiásokat

Vágólapra másolva!
Közel 200 szakképzett allergológus jut Magyarország 2-3 millió allergiás betegére. Vannak megyék, ahol teljesen hiányzik az allergiás szakrendelés. Itt tüdő- és gyermekorvosok, bőrgyógyászok kezelik a betegeket, illetve küldözgetik őket egyik szakrendelőből a másikba. Sokan szakképesítés nélkül tartanak allergiarendelést, mert nincs ellenőrző szakfelügyeleti szolgálat. A tisztifőorvosi szolgálatot hamarosan átszervezik, így több évtized után az allergológus szakma is szabályozható és ellenőrizhető lesz.
Vágólapra másolva!

Magyarországon olyan tempóban növekszik az allergiában szenvedők száma, ami egyik más betegség esetében sem tapasztalható - mondta el az [origo]-nak Nékám Kristóf professzor, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság elnöke, az ORFI kórház allergológiai osztályának vezetője. Jelenleg 2 és 3 millió közé tehető az allergiások száma, és ez évente néhány százezerrel nő. Minden negyedik gyerek allergiás valamire. A betegséget idejében kell kezelni, mert asztmává alakulhat.

Allergia - avagy nem inkább kezdünk elkorcsosulni?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=25547

A betegek számához képest nagyon kevés az a körülbelül 190 allergológus szakvizsgával rendelkező orvos, aki a betegeket megfelelően kezelheti - mondta Nékám Kristóf. Az európai átlagnak ez körülbelül a 40 százaléka. Nagy részük Budapesten, illetve nagyvárosokban rendel, így több olyan körzet is van az országban, ahol hiányos a szakrendelés. Országos felmérés még nem készült, de Nékám professzor adatai szerint a Dunántúl északi és belső megyéiben vagy Nógrád megyében teljesen hiányzik.

Ezeken a helyeken tüdőgyógyászok, fül-orr-gégészek, bőrgyógyászok, gyermekorvosok próbálják kezelni a betegeket, de mivel allergológus szakvizsgájuk nincs, sokszor csak egyik szakrendelőből a másikba küldözgetik őket. Egy allergiavizsgálat így akár hetekig is eltarthat. Olyan helyek is vannak az országban, ahol egyórás utazással nem lehet szakellátást elérni. Budapesten sem sokkal jobb a helyzet - tette hozzá a professzor, ott ugyanis olyan zsúfoltak az allergiarendelők várói, hogy a jelentkezőket eleve csak két-három hét múlva tudják fogadni.

Sok helyen hirdetnek rendelést magánorvosok, de közülük többnek egyáltalán nincs allergológus szakvizsgája - mondta Nékám professzor. Ez úgy lehet, hogy a szakképzési törvény tiltja ugyan, hogy az orvos olyan szolgáltatást nyújtson, amihez nincs meg a szakképesítése, de nincs meg az ennek betartását ellenőrző szakfelügyeleti szolgálat. A tisztifőorvosi hálózatot néhány hónapon belül teljesen átszervezik, és ez a szakág is bekerül a rendszerbe: lehetővé válik a megfelelő szabályozás és ellenőrzés.

Ha ezek meglesznek, vélhetően sokkal több orvos fordul majd a jelenleg bizonytalan, szabályozatlan szakma felé. Az allergológiai társaság által kidolgozott stratégia szerint jelentősebb összegeket kell fordítani a képzésre is, és el kell érni, hogy az egészségpénztárak a kezelések mellett finanszírozzák a prevenciót is - mondta az elnök.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről