A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Vizsgálnák a Hungexpo szerződéseit

Vágólapra másolva!
A Magyar Hírlap tudomása szerint a Hungexpo Rt. már 2002 végén felmondhatta volna az Expo Trade Kft.-vel kötött, számára igen kedvezőtlen szerződését, ám az rt. vezetése ezt mégsem tette meg. Csillag István gazdasági miniszter szerint péntekre meglesznek a most kezdeményezett vizsgálat előzetes eredményei. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerint azonban a Hungexpótól független, külső vizsgálatot kellene végezni. 
Vágólapra másolva!

Mint a Magyar Hírlap írta, a magánkézben lévő Expo Trade Kft. jelentős összegekért adta bérbe nem kiállítási célú rendezvényekre a Hungexpo területét, ennek haszna azonban javarészben náluk maradt, az állami Hungexpo Rt. a bevételekből alig kapott valamit. A közelmúlt egyik legnagyobb ilyen rendezvényéből, a Taizé-találkozóból például az Expo Trade elődjének, a Tours and Trade-nek 80 millió forint feletti bevétele volt, a Hungexpónak viszont csak vesztesége, hiszen a találkozót követő takarítási és karbantartási munkák tízmillió forint feletti költsége őt terhelte.

Csillag István gazdasági miniszter szerint a cég átvilágítását a Hungexpo felügyelőbizottsága végzi, amelynek előzetes eredményei péntekre várhatóak. Kuncze Gábor a Magyar Hírlap cikksorozatára reagálva azt mondta, megint olyan üggyel állunk szemben, amely rossz fényt vet a kormányra. Kuncze szerint a Hungexpo körüli visszásságok az előző kormányzati ciklusra nyúlnak vissza, ám úgy tűnik, az új vezetés nem akart utánajárni a gyanús ügyleteknek. Hozzátette: az üvegzsebtörvény elfogadása után vagyunk, az óvatosság mindenkire nézve kötelező, ezért is szükség lesz a tisztázó külső vizsgálatra.

Közben az újabb napvilágra került adatok szerint fizetési késedelem miatt a Hungexpo Rt. már tavaly év végén felmondhatta volna az Expotrade Kft.-vel 2003 végéig "bebetonozott", az állami cég számára igen kedvezőtlen szerződést. Az állami Hungexpo és a magánkézben lévő Expo Trade Kft. között 2002. április 2-án született keretmegállapodás kimondja: ha a magáncég adott határidőre nem fizeti meg a bérleti díjakat, a Hungexpo nyolcnapos póthatáridőt tűzhet ki, ennek eredménytelensége esetén a Hungexpo Rt. jogosult a megállapodást azonnali hatállyal felmondani - írja a Magyar Hírlap.

A lap szerint a nem kiállítási célú rendezvények szervezésére kizárólagos jogot élvező Expo Trade Kft.-nek 2002. szeptember 25-éig kellett volna kifizetnie egy diabéteszkongresszus helydíjszámláját, ám az állami Hungexpo Rt. végül 2002. december 6-án - tehát jóval a fizetési határidőn túl - egy ellenszámla befogadásával engedte el a tartozást.

A szerződés felbontásának lehetőségével a Barabás János vezérigazgató által kezdeményezett jogi átvilágítás is foglalkozik, a Hungexpo Rt. ügyvédei szerint "nem pontosan szabályozott, milyen határidő eredménytelen letelte után illeti meg a Hungexpo Rt.-t a rendkívüli felmondás joga". A jogászok felhívják a figyelmet: az Expo Trade Kft.-t rendkívüli felmondás esetén nem illeti meg semmilyen kártérítés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!