A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A nőket ritkábban ítélik börtönre

Vágólapra másolva!
Az erőszakos bűncselekményt elkövető nőket ritkábban ítélik letöltendő börtönbüntetésre, mint a férfiakat - derül ki az Igazságügyi Minisztérium elemzéséből. A vizsgálat szerint a férfiak hajlamosabbak a jogszabályok megsértésére
Vágólapra másolva!

Az Igazságügyi Minisztérium elemzése szerint 1991 és 2000 között több mint 750 ezer felnőttet marasztaltak el valamilyen bűncselekmény miatt, közülük a nők aránya alig haladja meg a 10 százalékot. Minden második elkövető 18 és 29 év közötti személy volt. A Népszabadság által ismertetett elemzésből az is kiderült, hogy elsősorban a férfiak hajlamosak a jogszabályok megsértésére.

A tárca vizsgálata kitért arra, hogy az erőszakos bűncselekmények elkövetői között hogyan alakult a nemek aránya. Emberölésért, súlyos testi sértésért, erőszakos közösülésért és rablásért 62 ezer személyt - 56 ezer férfit és 6 ezer nőt - ítéltek el, közülük húszezerre szabtak ki végrehajtandó szabadságvesztést.

Szándékos emberölés esetén a férfiak 96 százalékát, a nőknek csupán 81 százalékát ítélték börtönbüntetésre. Erős felindulásból elkövetett emberölés esetében a férfiak 66 százalékát, a nőknek 52 százalékát sújtották szabadságvesztéssel. Gyilkossági kísérletnél a férfiak 87, a nők százaléka került börtönbe. A halált okozó testi sértéses eseteknél azonban még nagyobb a különbség: a férfiaknak 51 százalékát, a nőknek pedig mindössze 18 százalékát ítélték börtönbüntetésre.

A tanulmány készítője, Vavró István minisztériumi főtanácsadó a Népszabadságnak elmondta: ezek a számok egyértelműen bizonyítják azt, hogy a bíróságok bizonyos bűncselekmények esetében a nőkkel szemben szigorúbbak lennének.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!