Kovács: A takarékosság és az erőgyűjtés éve jön

Vágólapra másolva!
Az MSZP elnökségének tervei szerint a munkahelyteremtés, az infrastruktúrafejlesztés és az önkormányzatok megsegítése szempontjának mindenképpen érvényesülnie kell a 2004-es költségvetésben. A párt elnökségi ülése után Kovács László pártelnök azt mondta 2004-ről, hogy a takarékosság és erőgyűjtés éve lesz. A pártelnökség és a kormány költségvetéssel kapcsolatos elképzeléseit a párt frakciója előtt vitatják meg kedden.
Vágólapra másolva!

A jövő évi költségvetés főbb szempontjairól tárgyalt kedden a Magyar Szocialista Párt elnöksége. Kovács László pártelnök szerint a kormány célja, hogy egy modern és versenyképes Magyarország jöjjön létre, amihez egy esélyteremtő és gondoskodó államra van szükség. A pártelnök elmondta, az elmúlt másfél évben a legfontosabb társadalmi igazságtalanságok megszüntetése, vagy lehetőségek szerinti csökkentése volt a feladat. Példaként említette a bérfelzárkóztatást, és a legnehezebben élők segítését.

A jövő évi költségvetés feladata ehhez képest a hiány csökkentése. "2004 a takarékosság és az erőgyűjtés éve lesz" - mondta Kovács László. Ezen belül ugyanakkor több fontos szempontnak kell teljesülnie, így - első helyen - a munkahelyteremtésnek, a külföldi befektetések segítésével; a második helyen az infrastruktúra - például az úthálózat - fejlesztésével, míg harmadik helyen az önkormányzatok segítésével. 2004-től ugyanis már indulhatnak az önkormányzatok uniós pályázatokon, az állam az ezekhez szükséges önrész biztosításával szeretne segíteni rajtuk - közölte a pártelnök.

Az ülést meglátogató Medgyessy Péter miniszterelnök azt mondta, hogy elsősorban a vidéki munkahelyteremtést szeretnék segíteni jövőre. A miniszterelnök 3-4 százalékos gazdasági növekedést vár. Az útépítésekről szólva látványos eredményeket ígért a következő évre. "Egyetlen fillér uniós támogatás sem maradhat felhasználatlanul" - jelentette ki, megígérve, hogy a kormány mindent megtesz majd a brüsszeli pénzek felhasználásáért. Korábban több kritika érte a kormányt, hogy az EU-s pályázatokat nem használja ki megfelelően Magyarország. A Nemzeti Fejlesztési Terv beindítása is jövőre kezdődik, mely az EU támogatások felhasználását szolgálja.

A miniszterelnök azt ígérte, hogy fokozatosan átalakítják a nagy állami pénzelosztó rendszereket. A kórháztörvény hétfői elfogadása az első lépés volt ebbe az irányba, mert a magántőke bevonását szorgalmazza egy eddig csak államilag finanszírozott területre.

Az ülésen részt vett László Csaba pénzügyminiszter és Veres János államtitkár is. Az elnökség által meghatározott főbb 2004-es elveket az MSZP parlamenti frakciója vitatja meg kedden, ezen az ülésen a miniszterelnök is ismerteti a kormány elképzeléseit.

Mint Szekeres közölte: tavaly a választásokat követően sietni kellett a 2003-as költségvetés elkészítésével, de már akkor megmondták, hogy jövőre megfontoltabban készítik elő a következő év költségvetését. A politikus szerint vissza akarnak térni a fenntartható fejlődéshez, ahol egyszerre nő a gazdaság és az életszínvonal is, ám ehhez változtatni kell az előző kormány által követett politikán, mert az nem efelé mutatott.

Katona Béla a frakció nevében azt mondta, hogy az állami kiadások csökkentése tudatos koncepció része. "A cél a kisebb állam" - nyilatkozta az [origo]-nak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről