A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
5
Bronzérem
5
HUNNagy Bernadett
11:30BirkózásReetika Reetika-Bernadett Nagy
HUNMuszukajev Iszmail
12:20BirkózásIszmail Muszukajev-Ernazar Akmataliev
HUNMagyarország
14:00VízilabdaHungary-Italy
NyílNyíl

A kormány a Fideszt támadja a névtelen vádaskodások miatt

Vágólapra másolva!
A kormány nyilvánosságra hozta azt a két, ismeretlenek által készített szöveget, melyekben Polt Péter legfőbb ügyészt és Szász Károly PSZÁF-elnököt vádak sorozatával illetik. A kormány szerint a Fidesz és a polgári körök hiszterizálták annyira a közéletet, hogy fontos intézmények vezetőit lehessen névtelen üzenetekkel támadni. A Fidesz alelnöke szerint ez "kalandos-romantikus összeesküvés-elmélet" csupán.
Vágólapra másolva!

Polt Péter legfőbb ügyész és a közelmúltban utcai támadás áldozatává váló Szász Károly PSZÁF-elnök egyaránt kapott egy-egy aláírás nélküli szöveget, melyekben pamfletszerűen összeszedett vádpontok tucatjai vannak. Mindketten eljuttatták az ismeretlen eredetű, vádaskodó hangvételű írásokat Medgyessy Péter miniszterelnöknek, aki nyilvánosságra hozta azokat.

Mind Polt, mind Szász ellen az utóbbi hónapokban több kormánypárti politikus érvelt, Poltot többször le is szavazták a parlamentben a kormánypárti képviselők. Mindkettőjüket az Orbán-kormány idején nevezték ki, és az ellenzék szerint a mostani kormány megpróbál megszabadulni tőlük. Az MSZP frakciója szerint a névtelen szöveg szerzői megpróbálják lejáratni a kormányt, hogy úgy tűnjön, tisztátalan eszközökkel támadják Poltot és Szászt.

A kormány azután jelentette meg a szövegeket, hogy Polt hivatala bejelentette, lejárató szándékkal ismeretlenek adatokat gyűjtöttek róla. Szász utcai megverése után jelezte, hogy ismeretlenek vádak sorozatát gyűjtötték össze róla.

A kormány csütörtök délutáni közleményében elítélte a névtelen vádaskodókat, ugyanakkor nyilvánosságra hozta mindkét szöveget. A kormány ígéretet tett, hogy megvédi a megtámadott intézményvezetőket, "függetlenül esetleges pártkötődéseiktől". A kormány szerint azért kellett nyilvánosságra hozni a jelentéseket, hogy kiderüljön, a kormánynak nincs rejtegetnivalója, és így nem lehet "demokratikus intézményeket pártpolitikai célok érdekében használni".

Mindkét jelentés névtelen. Poltot elsősorban azzal vádolják benne, hogy a Fidesz és Orbán Viktor személyes utasításait hajtotta végre különböző nyomozások esetében. A szöveg nyegle fogalmazására jellemző a következő idézet: "(...) arra is kiterjedt Polt nagy arca (...)". Az emlegetett ügyek jó részével az elmúlt években baloldali politikusok és a sajtó is sokat foglalkozott (például Happy End-iratok gyors visszaadása stb.), azonban sohasem bizonyították hivatalosan Polt elfogultságát.

Szász Károllyal szemben rengeteg gazdasági vád szerepel a jelentésben. Többek között a PSZÁF székházának elherdálásával vádolják, de arra is kitér a vádaskodó, hogy a mostani székház garázsába nagyon lassan lehet csak beparkolni.

A kormány szerint ezek a vádaskodások összefüggenek a Fidesz által gerjesztett, "hisztérikus politikai helyzettel". Ide tartozik a kormány szerint sokat vitatott lisszaboni CDI-határozat és a polgári körök rendezvényei is. Az MSZP szerint miután ezek a magyar demokrácia jó hírének lerombolását célzó akciók "politikai öngólnak bizonyultak", a névtelen szöveggel próbálják egyesek lejáratni a kormányt, bizonyítva, hogy mégiscsak gyanús dolgok történnek az országban. A Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető által aláírt szöveg azt sejteti, hogy csak a Fidesz politikáját követők érdekében állhatott a névtelen vádaskodás hírének elterjesztése, hogy az írás készítésének gyanúját a kormányoldalra terelhessék.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke "Kalandos és romantikus összeesküvés-elméletnek" nevezte az összefüggés keresését a Fidesz és a vádaskodó névtelen szövegek között.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!