Paks: Felvétel készül a sérült fűtőelemekről

Vágólapra másolva!
Vasárnap este felvétel készül a paksi atomerőmű kettes blokkjának sérült fűtőelemeiről. A tartály belsejében készülő képeket a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség munkatársai is elemzik majd.
Vágólapra másolva!

A Paksi Atomerőmű kettes blokkjában vasárnap este 18 órakor engedik le a csőkamerát a sérült fűtőelemeket tartalmazó tartályba, amely remélhetően értékelhető belső felvételeket készít a kazetták elhelyezkedéséről.

Az erőmű kommunikációs vezetőjének tájékoztatása szerint az Országos Atomenergia Hivatal által előírt kiegészítő feltételeket teljesítették, így semmi akadálya a vizsgálatnak. "Megtörtént az átrakógép áthelyezése is az egyes blokkról a kettesre, ennek a hídjáról történik majd a kamera mozgatása" - közölte Kováts Balázs. Kifejtette: a tartály belsejében dolgozó felvevőgép munkáját egy vele összekapcsolt külső kamera követi, ennek segítségével tudják a pontos célzott mozgást vezérelni. A néhány órás művelet során 10-12 ember dolgozik majd együtt a szakértői csoportban.

A jelenlegi felvételezés célja, hogy a különböző helyzetekből készített videoképeket a későbbiekben inaktív feltételek között összerakva alaposan tanulmányozzák. Az elvégzendő vizuális felvételezés jelentőségét emeli, hogy jelenleg a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség missziója is az erőműben tartózkodik, így az ő feltáró munkájukhoz is nagyban hozzájárul majd a kamerás vizsgálat eredménye.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről