25 milliós óvadékért kiengedik Száva Lajost

Vágólapra másolva!
Ha leteszi a 25 millió forintos óvadékot, akkor szabadlábra kerülhet a kábítószerrel való visszaéléssel vádolt, két és fél éve előzetesben lévő Száva Lajos. Eddig ez a legmagasabb összegű óvadék, amit a Fővárosi Bíróság megállapított. Szávát azzal vádolják, hogy három évvel ezelőtt több kilogramm hasist adott át egy rendőrtisztnek.
Vágólapra másolva!

Huszonötmillió forintos óvadék ellenében szabadlábra kerülhet a jelentős mennyiségű kábítószerrel elkövetett visszaélés vádjával két és fél éve előzetes letartóztatásban lévő Száva Lajos, ugyanabban az ügyben felesége 15 millióért nyerheti vissza szabadságát - tudta meg az MTI a Fővárosi Bíróságon hétfőn. A 25 millió forint az óvadék július 1-jei bevezetése óta a legmagasabb összeg, amit a fővárosban megállapítottak - közölték az FB sajtótitkárságán.

15 milliós óvadékot szabtak ki Kecskeméten/itthon/20030711nemtudja.htmlSzabadon az első óvadékosok/itthon/20030704szabadon.htmlTizenegy óvadékajánlat az első napon/itthon/20030702tizenegy.html

Dániel Péter ügyvéd, a vádlott jogi képviselője ugyanakkor az MTI érdeklődésére meglehetősen túlzottnak tartotta az összeget. Úgy véli: indokolatlanul sok a 25 millió, miután védencének vagyoni helyzete az előzetes letartóztatás időtartama alatt igencsak megrendült, a büntetőperben pedig - az ügyvéd közlése szerint - sokasodnak a javára szóló bizonyítékok.

Száva Lajos ügyében várhatóan az ősz folyamán hirdeti ki elsőfokú határozatát az FB. Az óvadék kérdésében az ügyészség nem fellebbezett, így a büntetőügyben eljáró bírói tanács óvadékra vonatkozó nem nyilvános ülésen napokban meghozott határozata jogerős. Amint valaki befizeti Száva Lajosért a 25 millió forintot, szabadlábra kerül. Az ügyvéd tájékoztatása szerint a hozzátartozók napokon belül előteremtik a szükséges készpénzt.

Az büntetőeljárási törvény szerint az óvadék összege a vádlott bűnösségének megállapítása esetén is visszajár, csak akkor nem, ha megsérti az óvadék szabályait, így például nem jelenik meg a hatóságok kérésére, vagy az óvadék ideje alatt újabb bűncselekményt követ el. A bíróság más kényszerintézkedést, így például házi őrizetet vagy lakhelyelhagyási tilalmat sem tartott indokoltnak a 2000 decembere óta fogva tartott, öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekménnyel vádolt férfi esetében.

A vád szerint Száva Lajos 2000-ben több kilogramm hasist adott át ismerősének, Simon Ferenc rendőr főhadnagynak értékesítés céljára. A büntetőügy elsőrendű vádlottja Simon Ferenc, egyik vádlott-társa pedig élettársa Farkasdi Erzsébet rendőr hadnagy.

A két huszonéves rendőrtisztet 2000 szeptemberében érték tetten az ügyészségi nyomozók Székesfehérváron, gépkocsijuk átvizsgálása során megtalálták a több kilogrammnyi kábítószert. Ugyanis Simon egy a rendőrséggel együttműködő, börtönviselt személynek akarta továbbadni a kábítószert.

Simont és élettársát 2000 szeptembere óta tartják fogva. A főhadnagyot a kábítószerrel visszaélés mellett ingatlanügyletek kapcsán több tízmilliós csalással, csalás kísérletévek, illetve közokirat-hamisítással, továbbá lőszerrel visszaéléssel is vádolják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről