Vitatott nulla László Csaba jelzálogbejegyzésén

Vágólapra másolva!
Hiteles, de a pénzügyminiszter által lakásépítésre felvett hitel összegét tévesen feltüntető tulajdoni lapot juttattak el ismeretlenek hétfőn több újsághoz és hírügynökséghez - állítja a Pénzügyminisztérium. A dokumentum szerint László Csaba pénzügyminiszternek 821 ezer eurós hitele van a K&H Banknál. A tárca közleménye szerint a jelzálogjog bejegyzésekor hiba történt, a kérdéses hitel összege valójában csak 88 100 euró, vagyis 22 millió forint.
Vágólapra másolva!
Cikkgyűjtemény a brókerbotrányról/itthon/20030710cikkgyujtemeny.html

Hiteles, de a pénzügyminiszter által lakásépítésre felvett hitel összegét tévesen feltüntető tulajdoni lapot terjesztenek ismeretlenek. "A mai napon általunk ismeretlen személyek egy tulajdonilap-másolatot juttattak el több laphoz és hírügynökséghez, amely szerint László Csaba pénzügyminiszternek 821 ezer eurós hitele lenne a K&H Banknál" - olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében.

A PM közleménye szerint a tulajdoni lap, bár kétségkívül eredeti, mégis téves, mert a miniszter éppen ezen összeg egytizedének megfelelő hitelt vett fel 2001 novemberében a K&H Banktól.

A közlemény kifejti, hogy a miniszter akkor a bank belső szabályzatának megfelelően vett fel 22 millió forint hitelt. László Csaba 2002 februárjában távozott a bankból, addig vezérigazgató-helyettes volt. A hitelt ezt követő nyáron alakították euró alapú piaci, vagyis államilag nem támogatott hitellé. Ennek földhivatali bejegyzésekor történhetett, a bank vagy a földhivatal részéről az a hiba, amelynek során az eredeti szerződésben szereplő összegnél egy nagyságrenddel nagyobb hitelösszeget tüntettek fel a tulajdoni lapon - állítja a Pénzügyminisztérium.

"A pénzügyminiszter a pénzből ingatlant vásárolt, de a bank csak a hitel összegének kétszeresét meghaladó jelzálog ellenében adott hitelt, éppen ezért László Csaba fedezetként felajánlotta régebbi lakását is. Ennek tulajdoni lapján 2003. június 3-i dátummal megjelent a K&H Bank kiigazítási kérelme" - áll a tárca közleményében.

Az MTI banktól kapott információja alapján a kérelem szerint a jelzálogjog bejegyzésekor hiba történt, a kérdéses hitel összege 88 100 euró.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről