A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kacsák terjesztik a járványt Kiskunfélegyházán

Vágólapra másolva!
A tisztiorvosi szolgálat a napokban kapott bejelentést arról, hogy tömeges megbetegedést észleltek a kiskunfélegyházi baromfiüzem dolgozói között. Az üzem dolgozói a feldolgozott kacsáktól betegedtek meg. A hatósági vizsgálatából kiderült, hogy a feldolgozott kacsák egészségesek voltak, mégis hordozták a klamídia, a papagájkór baktériumát, és ez megbetegíthette az élő állattal érintkező dolgozókat.
Vágólapra másolva!

A hatóságok jelenleg huszonöt ilyen tüdőgyulladásban szenvedő személyről tudnak, közülük tízet kórházban ápolnak. Az elsődleges vizsgálatok szerint a megbetegedéseket az állatokban is előforduló úgynevezett Clamydia (papagájkór) csoporthoz tartozó baktériumok egyik válfaja okozza.

Takács Anikó, a Bács-Kiskun Megyei Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat járványügyi osztályának vezetője a Népszabadságnak elmondta: a betegek nagy része az üzem bontórészlegének dolgozói közül került ki, de előfordult fertőzés a csomagolórészlegben alkalmazottak között is. A főorvosnő véleménye szerint járványtól nem kell tartani, mert az érintettek családjában ez idáig nem fordultak elő megbetegedések. A kór jól ismert a szakemberek előtt, a tüdőgyulladások negyedéért ez a kórokozó a felelős.

A Clamydia által okozott járvány utoljára a hetvenes években fordult elő Magyarországon. Akkor a baromfi-feldolgozóknak át kellett térniük egy új higiénés szabályrendszerre, és ezzel a megbetegedések megszűntek. A kiskunfélegyházi esetnél a szakembereket leginkább az foglalkoztatja, hogy a beteg állatok miként jutottak át az állatorvosi szűrésen. Feltételezik: a Camydiának egy hosszabban lappangó esetéről van szó.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!