Ingyenmotor hajtja a GYISM 18 milliós honlapját

Vágólapra másolva!
A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium július 23-án mutatta be új honlapját. Az oldal elkészítésének jogát a Hazai Sportlapok Lapkiadó Kft. által kiírt meghívásos pályázaton az Alchimedia Kft. nyerte el. A tárca közleménye szerint a honlap majdnem 18 millió forintba került. A site alapját képező szoftver ugyanakkor szabad forráskódú, tehát mindenki ingyen használhatja.
Vágólapra másolva!

A napokban jelent meg a szanalmas.hu-n egy bejegyzés, miszerint a Gyermek-Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) új honlapjának alapja egy szabad forráskódú szerkesztőmotor, a Typo3. A honlapot július 23-án mutatta be a GYISM politikai államtitkára, Mesterházy Attila.

A tárca honlapján található információk szerint a feljesztésért 14 300 000 forint plusz áfát fizet ki a GYISM, vagyis majdnem bruttó 18 millióba került az új honlap. Mesterházy az [origo]-nak azt mondta, hogy az összeget még nem fizették ki, mert még nincs teljesen kész az oldal. "Körülbelül még olyan két hónapos munka van vele" - közölte az államtitkár.

A honlap a tárca állításai szerint jelentős technikai fejlődésen ment keresztül. A még el nem készült, új szolgáltatásokat egy hónapon belül tervezik beindítani, ilyen lesz a galéria, a pályázatfigyelő, a szavazás és a sajtószoba. A tartalmi újításokról csak annyi áll a közleményben, hogy most már áttekinthetőbb a honlap, valamint a fotók és az animációk bárhol megjeleníthetők, míg régin ez csak korlátozottan volt megvalósítható.

Mesterházy az [origo] kérdésére közölte: nem tudtak arról, hogy a hátteret egy ingyenes program adja. "Mi a megrendelésben vagyunk szakértők, azt mondtuk meg, milyen legyen az új honlap" - közölte az államtitkár, aki azzal a hasonlattal élt: ha valaki bablevest rendel egy étteremben, akkor sem néz utána, hogy lopott volt-e a bab. "Mindenesetre utánanézünk a dolognak" - ígérte Mesterházy.

Bárki használhatja a Typo3-at

A Typo3 motort Kasper Skaarhoej készítette. A nyílt forráskódú website-motort a GPL (Gnu Public Licence) licenc alatt ingyenesen lehet használni. Bár magáért a szoftverért nem lehet pénzt kérni, ha a Typo3-at beépítik egy website-ba, vagy vele kapcsolatos szaktanácsadást végez valaki, azért már lehet pénzt felszámítani.

Ha valaki ilyen programot terjeszt, akár ingyen, akár egy bizonyos összeg fejében, a szoftverre vonatkozó minden jogát tovább kell adnia az ügyfeleinek. Biztosítani kell továbbá, hogy mindenki megkapja vagy lehetősége legyen hozzájutni a forráskódhoz. Ezenkívül el kell juttatni az ezen szabályokat tartalmazó dokumentumot is, hogy mindenki értesülhessen a jogairól.

"Nem érdemes lefejleszteni olyat, ami már kész van"

Az Alchimedia honlapján referenciaként több neves cég is szerepel. Többek között a Delmának készítettek online képregényt, a Douwe Egbertsnek jubileumi honlapot és online kampányt, valamint ők készítették a Sony online nyereményjátékát is.

Pintér Tamás, az Alchimedia ügyvezetője az [origo]-nak elmondta: 6-7 éve vannak a piacon, és úgy vélik: hosszú távon kifizetődő ingyenes forráskódú szoftvert használni. "Fejlesztettünk már saját szerkesztőségi rendszert is, de ilyen robosztusat még soha. Már régóta nézegettük a Typo3-at, hogy hogyan tudjuk integrálni" - közölte az ügyvezető.

Mint mondta, önmagában semmit nem jelent, hogy ingyenes az alapprogram. "A mai internet arról szól, hogy rendszereket integráljunk. Felesleges még egyszer lefejleszteni azt, ami már kész van" - mondta. A jövőben az ingyenes program szerinte annyi előnnyel jár, hogy könnyebb lesz az oldalt karbantartani, akár a minisztérium is elvégezheti a munkát, hiszen az ő tulajdonuk a rendszer. Előnye még - amiért ezt választották -, hogy a design és a tartalom külön kezelhető, így könnyű arculatot is váltani. Ez azonban már a modern site-oknál mind lehetséges.

Az árral kapcsolatban Pintér megjegyezte, hogy a majdnem 18 millió forintot nem a szoftverért, hanem a munkadíjért fizeti a minisztérium. "Eddig 1000-1200 munkaóra van a site-ban, és még koránt sincs kész" - közölte a cég ügyvezetője. Megtervezték az arculatot, illetve sok plusz funciót fejlesztettek. Pintér példaként említette, hogy civil szervezetek regisztrálás után alsite-okat hozhatnak létre, illetve szerdán indul egy Sziget-minisite. A jövőben egyes tartalmi elemekhez külön flash-prezentációkat is készítenek, ez is benne van már az árban, bár még nem valósultak meg. "Egy-egy flash elkészítése több százezres nagyságrendű, akár milliós tétel is lehet" - állította Pintér.

A GYISM szavazást tett közzé arról, mennyire tetszik a látogatóknak az új honlap. A válaszadók felének nem tetszik az oldal. Erre Pintér Tamás azt mondta: figyelik az eredményt, de ez önmagában szubjektív kérdés. Amennyiben azonban a későbbiekben sem tetszik az oldal az olvasóknak, az új program segítségével bármikor arculatot váltanak.

Kapcsándi Dóra

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről