A kormányüdülők miatt Kiss Péterhez fordult a Fidesz

Vágólapra másolva!
Répássy Róbert fideszes képviselő felszólította Kiss Péter kancelláriaminisztert, hogy adjon nyilvánosan magyarázatot arra, miért nem ismerhető meg a kormányüdülőkről készült Kehi-jelentés tartalma. A politikus szerint a Kehi-jelentés foglalkozik azzal az üdülővel is, amit Gyurcsány Ferenc sportminiszter lízingel. Répássy szerint ha ez így van, akkor Kiss Péter fedezi Gyurcsányt.
Vágólapra másolva!

Répássy Róbert fideszes képviselő korábban kérte Kiss Péter kancelláriaminisztertől, hogy megismerhesse a Kehi 2002 első félévi ellenőrzési jelentését a minisztériumok és a központi közigazgatási szervek üdülőiről. Kiss Péter ezt megtagadta.

"A jelentés megismerésének megtagadása felkeltette az érdeklődésemet, ezért tájékozódtam a témában" - közölte az ellenzéki politikus szerdai sajtótájékoztatóján. Gyurcsány Ferenc sportminiszter ugyanis május 7-én beszélt arról, hogy egy balatonöszödi üdülőingatlanra szerződése van az állammal.

Répássy közölte: Gyurcsány cége, az Aldo Kft. 9 éve lízingszerződést kötött az állami tulajdonú balatonöszödi kormányüdülő egy részére. A szerződés szerint a sportminiszter az ingatlant a 10. évben, azaz 2003 december végéig 5 millió forintért maradványáron megveszi. "Az ügy pikantériája, hogy Gyurcsány Ferenc ezzel a jogügylettel 'örökbérletet váltott' a mindenkori magyar kormány üdülőjébe, függetlenül attól, hogy tagja-e a következő évtizedekben a kormánynak vagy sem" - közölte Répássy.

Az ellenzéki képviselő feltételezése szerint a Kehi-jelentés - amely 30 évig titkos azzal az indokkal, hogy belső, döntéselőkészítő iratnak minősül - tartalmazhat megállapításokat a Gyurcsány áltakl lízingelt üdülőre vonatkozóan is. "Ha ez igaz, akkor a kormány egyik tagja, Kiss Péter falaz a kormány egy másik tagjának, Gyurcsány Ferencnek" - mondta Répássy Róbert. A politikus ezért felszólította a kancelláriaminisztert, hogy nyilvánosan adjon magyarázatot a történtekre. Amennyiben pedig a Kehi-jelentésben valóban szó van Gyurcsány cégének szerződéséről, akkor azt a részt haladéktalanul hozzák nyilvánosságra.

Répássy közölte azt is: fontolgatja, hogy az ügyben az adatvédelmi biztoshoz forduljon.

A kormányszóvivő helyettesének közleménye szerint Répássy sajtótájékoztatója "számtalan csúsztatást tartalmazott". "Ha nem tekinthetett be az anyagba, milyen alapon meri azt sugallni, hogy abban Gyurcsány Ferenc miniszter valamelyik cégére vonatkozó elmarasztaló megállapítások lehetnek? Ha mégis betekintett az iratokba, akkor arra kérjük: fogalmazza meg konkrét formában az állításait, mert mindaz, amit eddig tett, csak hangulatkeltés és közvetett formában rágalmazás, ráadásul törvénytelen eszközök igénybevételét sejteti" - közölte Gulyás Erika.

A közlemény tartalmazza azt is, hogy a Kehi nem Kiss Péter utasítására, hanem saját hatáskörben döntött úgy, hogy nem nyilvános a jelentés addig, amíg a kormány azt meg nem tárgyalta. A jelentést pedig állítólag még az előző Kehi-elnök, Sepsey Tamás sorolta a nem nyilvánosak közé.

"Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter kinevezése után bemutatta a nyilvánosságnak valamennyi gazdasági érdekeltségét. A sajtónak szétosztott anyagban szerepel annak a balatoni ingatlannak a tízéves lízingszerződése is, amelyre Répássy Róbert feltételezhetően utalgat. Így ismert, hogy a szerződést nyílt pályázati eljárás keretében, még 1994 januárjában kötötte meg az Aldo Ingatlanfejlesztő Kft." - tartalmazza a kormányszóvivő helyettesének közleménye.

"A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) nyilvános pályázaton hirdette meg a balatonöszödi kormányüdülő ingatlanját, amelyre Gyurcsány Ferenc cégének, az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Rt.-nek az egyik leányvállalata tízéves futamidejű lízingszerződést kötött" - közölte Keszthelyi András, a GYISM kabinetfőnök.

Kesztelyi András tájékoztatása szerint az ALDO ingatlanfejlesztő és hasznosító tanácsadó kft. a szerződés szerint évente 2,5 millió forintot fizetett a MeH-nek. "A szerződés lejártakor, ez év december 31-én, 5 millió forint egy összegben való megfizetésével a kft. tulajdonába kerül át a kormányüdülő 18-as számú, 300 négyzetméteres ingatlanja" - tette hozzá.

Répássy Róbert felvetésére, miszerint a miniszter "örökbérletet váltott" a mindenkori magyar kormány üdülőjébe "függetlenül attól, hogy tagja lesz-e a kormánynak vagy sem, úgy reagált: 1993-ban sok állami ingatlant értékesítettek, ezek közül vásárolt meg egyet Gyurcsány Ferenc cége. "Hogy Répássy úr ezt pikánsnak tekinti, az a magánügye, én nem hiszem, hogy egy üzletember ilyenfajta pikantériák alapján vásárolna ingatlanokat" - közölte, hozzátéve: Gyurcsány Ferenc akkor nem készült kormánytagnak.

Keszthelyi András tudomása szerint Gyurcsány Ferenc nem ismeri a Kehi-jelentést, mivel azt a kormány még nem tárgyalta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről