RPA: Törvényellenes a jászladányi roma diákok elutasítása

Vágólapra másolva!
A Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) levélben szólítja fel a jászladányi magániskolát fenntartó alapítványt, hogy vegye fel az intézménybe jelentkező százegy roma gyermeket.
Vágólapra másolva!

Mint ahogy arról a Roma Sajtóközpont korábban már beszámolt, augusztus 1-jén sikertelenül próbálta a jászladányi magániskolába íratni a gyermekét tucatnyi roma szülő. Ettől a naptól érvényes az intézménynek a kétszázötven tanuló oktatására szóló működési engedélye. Az iskola vezetése ugyanezen a napon tartotta a szülői értekezletet. Végül kéttucatnyi szülőnek összesen öt jelentkezési lapot osztottak szét az iskola munkatársai. Tóth Ibolya, az iskola igazgatója ezt azzal magyarázta, hogy több mint kétszáz hely már elkelt az iskolában.

Horváth Aladár, az RPA elnöke szerint törvényellenesen utasította el a magániskola a beiratkozásra jelentkező százegy roma diák felvételi kérelmét. Az iskolát fenntartó alapítvány ugyanis augusztus 1-jével kapott működési engedélyt az oktatási tárcától, és csak ettől a naptól kezdődően láthatott el oktatási, igazgatási feladatokat. Ilyen feladat például a beiratkozás. "Augusztus elsején az iskola vezetése nem tarthatott szülői értekezletet, mivel joghatályosan egyetlen beiratkozott tanulója sem volt" - fogalmaz a levél.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!