A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Tananyag lesz a haldoklók ellátása

Vágólapra másolva!
Több helyen is elégtelen a haldokló betegek ellátása, gondozásuknak nincsenek meg az emberhez méltó feltételei - egyebek mellett ezt állapította meg az a vizsgálat, melyet az országgyűlés erre kijelölt albizottsága készített - írja a Népszabadság. A jelentés az anyagi fedezet biztosítását, új intézményi formák kialakítását és az orvosképzés átalakítását javasolja.
Vágólapra másolva!
Tehetetlenek az orvosok a haldoklókkal/itthon/20030310tehetetlenek.html

Az átfogó ellenőrzést több civil szervezet kezdeményezte, miután aggályosnak tartották a kórházi utókezelő és krónikus osztályok helyzetét. Az Országgyűlés egészségügyi bizottsága Gógl Árpád volt szakminiszter vezetésével hozta létre az albizottságot, amely a vizsgálat eredményeként új intézményi formákat, önálló finanszírozási forrásokat, valamint azt kezdeményezi, hogy a haldoklók kezelését építsék be a képzési rendszerbe.

"Olyan működési formák létrehozását tartjuk szükségesnek, ahol a hozzátartozók is végigkísérhetik szerettük utolsó időszakát" - mondta Gógl Árpád. Hozzátette: komoly gondot okoz, hogy a haldoklókkal foglalkozó orvosok legalább kétharmada nemigen ismeri a korszerű fájdalomcsillapító terápiákat vagy a gyógyíthatatlan lét feldolgozásának módjait. Így attól való félelmükben, hogy a morfiumot vagy más hasonló szereket túladagolják, inkább a szükségesnél kisebb adagokat adnak a szenvedőknek.

Az egészségügyi törvény külön paragrafusban szól a haldokló betegek hospice-ellátásáról. Ez az egyik olyan ellátási forma, amely lelkileg és fizikailag is felkészíti a betegeket, hozzátartozóikat a halálra. A vizsgálat ezzel kapcsolatban megállapítja: az elmúlt években történtek ugyan lépések a bent fekvő ellátást és otthoni gondozást egyaránt nyújtani képes hospice-ellátás fejlesztésére, azonban az ilyen intézmények jelenlegi kapacitásuk mellett csak a haldokló betegek töredékét képesek ellátni.

A bizottság egyebek mellett valamennyi egyetemnek azt javasolta, hogy a haldokló betegek ellátását vegyék föl a szakképzésbe. Pécsett már ősszel elindul az új képzés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!