A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Túl sok vaddisznó és szarvas van Magyarországon

Vágólapra másolva!
Az ország egyes térségeiben 30 százalékkal több szarvast és vaddisznót kell kilőni ősszel, mint egy évvel korábban, jelenleg ugyanis mindkét állatfajból 40 ezer példánnyal több van a szükségesnél - közölte a a földművelésügyi tárca szakembere.
Vágólapra másolva!

A túlszaporodott vaddisznó- és szarvasállományt egyaránt 40-40 ezer példánnyal csökkenteni kell a következő öt évben - közölte Pintér István, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vadgazdálkodási és halászati főosztályvezetője csütörtökön egy vitafórumon Budapesten.

Faragó Sándor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora az MTI-nek elmondta, hogy a ország erdeiben jelenleg mintegy 80 ezer szarvas és 100 ezer vaddisznó él. "Az állományok csökkentését a fenntartható vadgazdálkodás megteremtése érdekében kell elvégezni, ami már összhangban áll az erdőgazdálkodással" - tette hozzá a rektor.

Pintér István elmondása szerint az állománycsökkentés már az idei vadászszezonban is érezteti a hatását. A főosztályvezető hozzátette: szeptember elsejétől egyes térségekben 30 százalékkal több szarvast és vaddisznót kell kilőni, mint egy évvel korábban.

Faragó Sándor szerint a nagyvadállomány csökkentésével létszámarányosan mérséklődik majd a vadkár mértéke is. Adatai alapján jelenleg évente 1,4 milliárd forintnyi mezőgazdasági és mintegy 130 millió forintos erdészeti kárt okoznak a nagyvadak.

A rektor közlése szerint a vadállomány csökkentésének mértéke megegyezik a társadalmi vita alatt álló Nemzeti Erdőstratégia és Erdőprogramban foglalt célkitűzésekkel is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!