Kérelmek alapján kapnak esélyt a súlyos betegek

Vágólapra másolva!
Az érvényben lévő jogszabályok szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) igazgatójának kell eldönteni, hogy a súlyos betegek gyógyszertámogatási kérelme méltányolható-e. Az OEP naponta több száz olyan levél érkezik, amelyben súlyos - sokszor halálos - betegek kérik, hogy az állam méltányossági alapon támogassa drága gyógyszereiket, vagy térítse meg speciális kezeléseik, műtéteik költségét. Szakértők szerint a rendszer így nem etikus, társadalmi vitában kellene eldönteni, hogy mely kérelmek élvezzenek elsőbbséget.
Vágólapra másolva!

Naponta több száz olyan levél érkezik az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (OEP), amelyben súlyos betegek kérik nem támogatott gyógyszereik, illetve kizárólag külföldön végezhető műtéteik árának megtérítését. A jogszabályok szerint az ilyen méltányosságra hivatkozó egyedi kérelmekről a főigazgatónak kell döntenie.

Az igazgató elvileg csak a költségvetésben meghatározott összegig engedélyezhetne ilyen, orvosilag is indokolt terápiákat. Ezt a keretet azonban rendszeresen túllépi az OEP - írja a Népszabadság. Idén 1,5 milliárd forintot költhetett volna az OEP ilyen célra, de már az első félévben felhasználták az összeg több mint a kétszeresét.

Matejka Zsuzsa főigazgató a Népszabadságnak elmondta: nem egyedül dönt az igényekről, hanem egy szakorvosi bizottság mérlegeli, hogy a kért kezeléstől várható-e javulás. Indokolt kérést pénzügyi okokból nem utasítanak vissza - mondta a lapnak Matejka. A főigazgató szerint mindössze a kérelmek egy százalékát utasítják el.

Szakemberek szerint azonban az etikus eljárás az lenne, ha a kérelmek méltányolhatóságáról társadalmi vitában döntenének. Kovács József bioetikus szerint nincs a világon olyan gazdag egészségügyi rendszer, amely minden beteg számára valamennyi szükséges ellátást biztosítani tudna, ezért az egészségügyben elkerülhetetlen a besorolás. Kovács szerint azonban ennek az elveiről nyilvános társadalmi vitában kellene dönteni.

A méltányossági kérelmek elutasítása könnyen ellenségeskedést válthat ki a betegek és a szakdolgozók körében - vélekedett Kovács. Még a szakemberek között is tisztázatlan, hogy méltányossági alapon kinek, mi járhat a közös költségek terhére. A szakirodalom 18-féle szempontot sorol fel, s meglehetősen eltérőek a vélemények arról, hogy ezek közül melyik kapjon elsőbbséget - mondta Kovács.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről