A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Nagyon sok a kórházi fertőzés

Vágólapra másolva!
Minden eddiginél magasabb a kórházi fertőzések száma idén. Az úgynevezett MRSA-járványt, amely speciálisan csak kórházi betegeknél jelentkezik 2001-ben 12-en, az idei év első hat hónapjában viszont már 91-en kapták el. A fertőzöttek közül több mint két tucat meghalt. A rossz helyzet miatt az ÁNTSZ júliusban rendkívüli ellenőrzést tartott a kórházakban, de nem találtak rosszabb állapotokat, mint korábban - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli módon megemelkedett idén a kórházi fertőzések száma. Annak ellenére, hogy az egészségügyi intézményekben semmivel sem rosszabbak az állapotok, mint korábban. A több kórházi fertőzés oka az lehet, hogy a betegek gyengébbek a betegek, a baktériumok viszont ellenállóbbak.

Szakértők szerint évente több tízezer azoknak a száma, akik kórházi fertőzést kapnak a hazai egészségügyi intézményekben. Tavaly 112 kórházi járványban több mint kétezren betegedtek meg, 14-en pedig meghaltak. A halál közvetlen oka általában véráramfertőzés, amit szinte már elpusztíthatatlan baktériumok okoznak.

A kórházi járványok leginkább a legyengült szervezetű betegeket, újszülötteket, idősebbeket, illetve az olyan nagy operáción átesett embereket fenyegeti, akiknél már egy kisebb fertőzés is súlyos következményekkel járhat - írja a Népszabadság.

A megszaporodó esetek miatt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) júliusban 186 intenzív és 72 fertőző osztályt ellenőrzött, de az egyre több fertőzés okára nem találtak egyértelmű magyarázatot. A higiéniás helyzet romlásával nem ad magyarázatot a fertőzések növekedésére, mivel az egészségügyi intézmények állapota szinte egyáltalán nem romlott.

Az ÁNTSZ szerint ugyanakkor kifogásolható, hogy az intenzív terápiás nővéreknek csak 82 százaléka szakképzett, valamint az is, hogy az intézmények 66 százalékában nem vizitel rendszeresen az infektológus szakorvos, illetve egy-egy helyen nem volt elég gyakori a fertőtlenítő nagytakarítás - írja a lap.

Ezek a hiányosságok azonban együttesen sem elegendőek egy járvány kialakulásához. Az okokat az ÁNTSZ az adatok további elemzésével próbálja megtalálni. Elképzelhető az is, hogy a fertőzések kiugróan magas számának az oka az, hogy a kórházak egyre komolyabban veszik jelentési kötelezettségüket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!